През 2013 г., при каране на ски в курорта Мерибел във Френските Алпи, легендата на "Формула 1" Михаел Шумахер получи сериозна травма на главата и беше откаран с хеликоптер в Гренобъл. Намирайки се в критично състояние, Шумахер беше получил тежка черепно-мозъчна травма, която налага спешна операция, а лекарите го въведоха в изкуствена кома, за да спасят живота му, като оттогава е прикован на легло…

Три години преди да се случи ужасяващия инцидент имах възможността да интервюирам 7-кратния световен шампион от "Формула 1". Преди 13 години в априлския брой на списание "Домът" публикувахме ексклузивно интервю със завърналия се на пистата Шумахер, който разказа за съпругата си Корина, семейния им дом и какво го кара да се качи отново в болида.

Снимка: Getty Images

"Батериите ми са презаредени отново и гладът ми за състезание се върна. Винаги съм обичал надпреварите, просто нямах енергия да се конкурирам на най-високото възможно ниво, както го правех в продължение на толкова години. Ето защо и се оттеглих. Сега пак се чувствам напълно свеж" - това ми каза през 2010 г. жадният за нови подиуми Михаел.

Един от въпросите ми тогава – имайки предвид, че Шумахер беше един от най-успешните автомобилни състезател на всички времена – беше на коя личност в света се възхищава толкова много, че би й станал личен шофьор за една вечер. Той каза само едно име: Корина. Тогава разбрах колко голям човек е Михаел и колко силна е любовта им с Корина.

Наскоро в прочувствено интервю Еди Джордан, в чийто отбор Михаел дебютира във Формула 1 през 1991 г., сподели, че постоянната битка са превърнали Корина в затворник.

Снимка: Getty Images

"Напълно я разбирам. Това е кошмарна ситуация за семейството. Мина цяло десетилетие и Корина не можеше да отиде на обяд, на парти или каквото и да е. Всеки иска да я пита как е Михаел, а тя едва ли желае да обяснява през минута", сподели Джордан.

54-годишната Корина Шумахер прави всичко по силите си, за да се грижи за своя съпруг, който продължава да се възстановява от ужасяващия ски  инцидент преди десетилетие. Корина рядко говори за своя любим и се грижи семейството да поддържа спокоен живот, като в интервю за документален филм на "Нетфликс" тя разкри, че съпругът й й липсва всеки ден.

Снимка: Getty Images

"Но не само на мен - също така на децата и всичките му приятели. Да, липсва ни, но още е тук. Различен е, но е тук и ни дава сила. Опитваме се да се поддържаме като семейство, както искаше самият Михаел. Той винаги ни е защитавал, сега е наш ред", заяви Корина.

Сигурно не е имало състезание на Михаел Шумахер във "Формула 1", което като малко момче да съм пропуснал  да гледам пред телевизора. За мен той беше същинско олицетворение за мъжество и борбеност. В моите очи Михаел Шумахер винаги е бил един от най-борбените хора в света, на които съм се възхищавал. И продължавам да вярвам, че в крайна сметка ще успее да се пребори за живота си след този ужасен ски инцидент.

Снимка: Getty Images

От спомените ми покрай това интервю отпреди 13 години, когато разговаряхме за завръщането му във "Формула 1", изплуваха и думите му, които бях повече от категорични: "Ще се опитам да спечеля Световния шампионат!". Тогава това бяха думите на вече 7-кратен шампион от "Формула 1", който отново искаше да се пребори, за да стъпи на най-високото стъпало при най-бързите на планетата. Сигурен съм, че ще успее да се пребори и за живота си.

Снимка: Getty Images

"Само великите губещи стават велики победители", ми каза тогава Шумахер. Надеждата ми е жива до последно - вярвам, че ще успее да се измъкне и от тази ужасна катастрофа, която го сполетя не на автомобилната, а на ски пистата. И се моля за Михаел.