.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво се крие във вътрешността на любимото гумено пате на детето ви и защо то е вредно за здравето му

LadyZone.bg | преди 1 година
Снимка: istockphoto.com

Всички деца обичат да играят в банята с гумени играчки. Забавата е сигурна, а вие сте спокойни, че то е щастливо, а след малко ще бъде и чисто. Вероятно обаче никога не сте се замисляли какви опасносите се крият в любимото гумено пате.

Екип от учени открива, че всъщност гумените играчки, които лесно се пълнят с вода, са много опасни за здавето на децата – могат да увредят очите, ушите или да причинят стомашна инфекция. Проблемът с тях е, че те се пълнят с вода, която няма как да бъде премахната, а те да бъдат подсушени отвътре.

Това, което било открито във вътрешността на играчките би могло да откаже всеки родител от използването им. Сами може да проверите какво има вътре в гумения приятел на детето ви, като разрежете.

гумено пате
Снимка: EAWAG

Повече от 11 седмици изследователи от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии и Университета на Илинойс симулирали игра в банята с гумени играчки, преди да ги разрежат на половина. Мръсотията, която открили можела да се види с просто око, а изследванията показали микроорганизми, опасни за здравето. Цифрите са още по-показателни и стряскащи – между 5 милиона и 75 милиона клетки на квадратен сантиметър, които са потенциални патогенни бактерии, намерени в 80% от изследваните гумени играчки.

 

гумено пате
Снимка: istockphoto.com

Най-голямата опасност се крие за деца, които ги лапат или обичат да ги пълнят с вода, след което да ги изтискват върху лицето или други части от тялото си.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите