.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

92% от българите са убедени, че проблемът с качеството на въздуха се задълбочава

LadyZone | преди 4 седмици
Борисовата градина в София през зимата Снимка: Евгений Милов
80% от участниците в националното изследване на LG Electronics България смятат, че градовете не взимат правилните мерки за справяне със ситуацията

Едва 15,3% от българите имат достатъчна информираност за състоянието на въздуха, като голямата част от анкетираните имат само най-обща информация, според резултатите от национално изследване на LG Electronics България.

Като основни замърсители на въздуха гражданите посочват автомобилите, битовото отопление и индустриалните предприятия, а прогнозите и очакванията на обществото са, че в следващите три години ситуацията ще продължи да се влошава. 

Цели 92% от анкетираните са убедени, че качеството на въздуха не се променя и проблемът се задълбочава. Делът на онези, които са на мнение, че градовете не взимат правилните мерки за справяне със ситуацията също е много висок – цели 80%. 

замърсяване на въздуха
Снимка: iStock

Фактите сочат, че 62,5% от хората са силно притеснени за това какъв е въздухът, който дишат, а процентът на тези, които са силно негативно настроени е също толкова значителен – 16,3%. 

Ако съпоставим данните за чистотата на въздуха с тези, отразяващи дихателните и респираторни заболявания, ще установим, че 40,5% от населението страдат от проблеми на дихателните органи според данни на НСИ за 2018 г. Основното притеснение на хората е свързано с въздуха, който дишат навън. Според 90% от анкетираните, това е основен фактор, който се отразява върху качеството на въздуха в домовете им.

замърсяване на въздуха
Снимка: iStock

И ако по-голямата част от запитаните участници в изследването казват, че имат най-обща информация за качеството на въздуха, оказва се, че тези, които са наясно как могат да се справят с проблема, имат също толкова генерална представа по отношение на мерките, които биха могли да предприемат - 61,8% от анкетираните посочват, че имат обща информация за употребата на пречистватели за въздух в дома. Като основни предимства на тези уреди българите посочват здравословната среда и премахването на фините прахови частици. Българите са убедени в предимствата на пречиствателите за въздух - 79,3% срещу едва 1,1% скептици. Цели 81,8% биха изпробвали подобен уред у дома без никакви притеснения.

Вижте повече от инфографиките в галерията по-горе.

Д-р Александър Симидчиев: Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист "Замърсяването на въздуха е най-същественият фактор, който влияе върху общественото здраве", казва пулмологът и председател на сдружение "Въздух за здраве" в интервю за LadyZone
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите