.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Няма „правилен“ начин

LadyZone.bg | преди 1 година
Снимка: Издателство Вакон
Откъс от книгата на Керълайн Тайгър "Младоженците – ръководство за употреба"

Откъс от глава 4
„Съвместно съжителство“

Има добра и лоша светлина, в която може да виждате новия си съквартирант/партньор в живота. Тя/той досадник, който отнема от личното ви време и обсебва дистанционното ли е? Или пък е новият ви постоянен другар в забавленията, който е винаги насреща, за да празнувате хубавите страни на живота и да преживява заедно с вас при неизбежните проблеми? Отговорът е: и двете. Понякога ще се вълнувате, когато осъзнаете, че вашата половинка ви очаква вкъщи. Друг път ще ви се иска да се прибирате и в дома ви да няма никого. Равновесието зависи от това да се научите да живеете с нечии други навици и да осигурявате пространство на другия. За да се радвате на щастливо съжителство, действайте според силните страни и чудатостите на партньора си. Не се опитвайте да превърнете половинката си в нещо, което не е.

Правилата вкъщи

След като тръпката от сватбата и медения месец премине, реалността на ежедневния съвместен живот крие опасността да се превърне в баналност. Ще има както добри, така и лоши моменти, но вие можете да поемете контрола и да насочите нещата към добрите, през по-голяма част от времето. Ето и няколко съвета как да го направите.

Установете правилата вкъщи. В хода на съвместния ви живот те ще се развиват и променят. Правилата могат да бъдат от типа на „Говорим за сметки само всяка втора сряда“ или „Не си лягаме ядосани“.

Отнасяйте се един с друг както бихте се отнасяли със съквартирант. Показвайте същото уважение към мнението и пространството на партньора си. Това, че той/тя е „ваш/а“, не означава, че трябва да злоупотребявате. (Често се отнасяме с любимите си хора по-лошо, отколкото с познатите си, така че не попадайте в този капан.)

Търсете решения. Може би сте от хората, които прочитат набързо неделния вестник и го мятат в кошчето за боклук. Половинката ви обаче го чете по малко през цялата седмица – и го намирате в хола, кухнята и спалнята. Не позволявайте това да ви вбеси. Вместо това инвестирайте в хубав кош и помолете съпруга/та си да оставя вестника там, докато гледа новините.

Запомнете – нито един от вас не чете мисли. Няма „правилен“ начин. Вашата половинка няма как да знае, че „правилният“ начин да съхранявате остатъците от храна например не е в красивите ви чинии, а в пластмасови; че вие не пускате съдомиялната машина, докато не се напълни; че никога не слагате ножовете с дървени дръжки в съдомиялната и т.н., и т.н.. Отнасяйте се благосклонно един с друг. Вместо да натрапвате собствения си подход, дайте нови идеи за вършене на нещата и за справяне със задачите заедно.

Избирайте битките си. Наистина ли има смисъл да крещите всеки път, когато партньорът ви забрави да свали капака на тоалетната линия? Не се впрягайте за дребни неща.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите