"Нещо хубаво се случва. В последните 2 години има особена пролет за българската литература. Никога преди не ни се е случвало, когато говорим за български автори, издателите навън да искат още и още. В момента много български автори излизат в добри издателства навън и все повече ще стават."

Това сподели в студиото на "Тази сутрин" писателят Георги Господинов. 

Последните му пътувания за срещи с читатели са на различни и екзотични места - Индия, Лондон, а му предстоят още Мадрид и Саламанка.

В Индия гостува на голям фестивал, а срещата си с читателите описва като нещо "доста по-различно".
 
"Говориш пред 1000 човека. И е особено като ги видиш отпред. В Индия имат много образована средна класа и млада публика - хора, които се интересуват и от литература, и от изкуствен интелект."

Според писателя хората все по-често се връщат в книжарниците и търсят отговори на въпроси от живота си в книгите.

Скоро Георги Господинов получил писмо от свои читатели от Венеция. Лодката, която те притежават, са кръстили на персонажа от "Времеубежище" - Гаустин. 

"На мое име няма лодка, на името на Гаустин - има. Това е начинът, по който героите придобиват плът и стават част от реалността."

"Хората имаме общи тревоги, а се опитваме да ги решим с книгите."

"Вярвам, че това е белег за особена чувствителност. Когато човек си даде сметка за нещо, то вече е на половината на решението."

"Когато една книга има успех навън, тя отваря врати."

Защо германците правят своя павилион с епиграф от "Времеубежище" и ще бъде ли поставен романът и на сцена - вижте във видеото.