.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какъв цвят трябва да е Пижо?

| преди 1 година
Досега сте правили мъжа от мартеницата бял? Грешали сте! 

Ядем китайско за обяд, следим каква зодия сме по китайския хороскоп, носим китайски дрехи... Защо да не си вържем и китайска мартеничка? Или пък не! Да научим малко повече за традициите и обредите си, да разкажем на децата си и заедно да направим мартеници, с които да се закичим и да подарим на роднини и приятели на Баба Марта.

На какви мартеници отстъпиха място Пижо и Пенда?Новите мартеници са керамични, с печати, вълнени плъсти и хартиени със семена за посаждане

Мартеницата има магическа сила. Март месец идва като преломен момент между зимата и пролетта, символ на прехода между смъртта и живота,  безплодието и подородието, замръзването и раждането. Като всеки преходен период, и този е опасен. Именно за това хората имат нужда от външна помощ за повече здраве и благополучие. Мартеницата е натоварена именно с такава символика. Слагаме си я, за да бъдем здрави, радостни, да ни предпази от зли очи и болести.

Да си направим мартеница. Част 3
Най-лесната мартеница, която да направим заедно с децата сиНе забравяйте, че конците задължително се усукват в посока наляво

За да запази мартеницата тази своя древна сила, тя трябва да е направена правилно. Белият и червеният цвят са символи на женското и мъжкото начало. Същата символика често присъстват и в сватбената обредност в различни краища на България – булката се облича в бяла рокля, а на ръката на младоженеца се връзва червен конец. По този начин те се превръщат в живи мартеници – булката Пенда и младоженецът Пижо. Ето защо, ако изработвате мартениц, не забравяйте – Пенда е с бели конци, Пижо – с червени.

Защо носим мартеници?Традицията е дългогодишна, но знаем ли откъде идва
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите