Витамин K2 е жизненоважен за здравето, но често е пренебрегван в сравнение с други, по-популярни витамини. 

Той играе ключова роля в регулирането на калция в организма, като помага за неговото абсорбиране в костите и предотвратяване на натрупването му в артериите. 

Витамин К2 може лесно да се набави чрез храната, ако се консумира месо, сирене и яйца, съдържа се и в зелените листни зеленчуци. Разбира се можем да го консумираме и като хранителна добавка, за да набавим на организма нужните му дневни дози. 

Прочетете до края, за да научите повече за ползите от Витамин К2 за здравето.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН К?

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се среща в две форми: K1 и К2. Основният вид се нарича филохинон и се съдържа в зелените листни зеленчуци, като зелена ряпа, зеле и спанак. Другият вид, менахинони, се съдържа в някои животински и ферментирали храни. Менахиноните могат да се произвеждат и от бактерии в човешкото тяло. 

Снимка: Canva

Витамин К помага за производството на различни протеини, които са необходими за съсирването на кръвта и изграждането на костите. Намира се в цялото тяло, включително в черния дроб, мозъка, сърцето и панкреаса. Той се разгражда много бързо от организма и рядко достига токсични нива дори при висок прием.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ВИТАМИН К2

Витамин K2 е от съществено значение за здравето на костите и сърдечно-съдовата система. Той помага за активирането на протеини, които участват в минерализацията на костите, което е критично за поддържането на здрави и силни кости. Освен това, K2 играе роля в предотвратяването на артериалните калцификати, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Витамин К2 има множество приложения. Някои от тях са: