Консумацията на мляко и млечни продукти в различни етапи от живота спомага за предотвратяването на хронични заболявания, сочат резултатите от научно изследване.

Проучването е проведено съвместно от испански учени от университета на Гранада и университета Комплутенсе в Мадрид, като установява, че приемът на мляко и млечни продукти допринася да се предотвратят различни хронични заболявания - включително рак и диабет.

Например, съществува положителна връзка между умерения прием на мляко по време на бременност и теглото на бебето при раждане, както и растежа и костно минерално съдържание по време на детството. Освен това дневният прием на мляко и млечни продукти сред възрастните може да намали риска от чупливост на костите и саркопения - естествен процес на намаляване на мускулната маса.

Настоящото изследване, ръководено от проф. Анхел Гил и проф. Роза М. Ортега, анализира световната научна литература за ролята на млечните продукти в здравеопазването и в превенцията на хронични заболявания (сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, рак на дебелото черво или пикочния мехур и диабет тип 2).  

Проучване също така изследва ефектите на млечните продукти върху растежа, костната минерална плътност, образуването на мускулна маса и по време на бременността или кърменето.

Снимка: iStock

Млякото и млечните продукти съдържат множество хранителни вещества и допринасят за задоволяване на хранителните нужди от протеини, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, витамин А, рибофлавин, витамин В12 и пантотенова киселина.

Въпреки това, потреблението на млечни продукти намалява, достигайки дъното на препоръчителното ниво в много страни, тъй като потенциалните ползи от млякото и млечните продукти започват да се поставят под въпрос.

Изследователите установяват, че по-високият прием на млечни продукти не показва ясна връзка с намаляването на общия риск от остеопорозни фрактури или риска от фрактура на бедрената кост, но има връзка с понижения риск от фрактури на гръбначния стълб.

При анализ на разликите между високата и ниска консумация на млечни продукти, не е установена връзка между приема им и повишения риск от смъртност. Общият прием на нискомаслени млечни продукти е свързан с намален риск от метаболитен синдром, подкрепяйки виждането, че консумацията им не увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и дори може да има известен защитен ефект.

Наблюдава се обратна връзка между консумацията на млечни продукти и исхемичната болест на сърцето и инфаркта на миокарда. Съвременните научни доказателства сочат също, че консумацията на млечни продукти - особено млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и йогурт, може да бъде свързана с по-нисък риск от диабет тип 2.

Снимка: iStock

Изследването установява също, че умерената консумация на тази група храни е свързана с по-малък риск от колоректален рак и рак на пикочния мехур, докато при рак на простатата не са открити асоциации. Няма доказателства, че приемът на мляко или млечни продукти има провъзпалителен ефект при индивиди със затлъстяване или с наднормено тегло.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Advances in Nutrition".