Диабетното стъпало е едно от най-честите и тежки усложнения на захарния диабет. Основни причини за развитието му са увреждането на периферните нерви и съдове на краката. Ампутацията при хората със захарен диабет е 25 пъти по-честа, отколкото при хора без диабет и е най-честата причина за нетравматична ампутация на крайник. За да не се стига до тази крайна мярка са необходими навременни диагностика, профилактика и лечение. 

Медиците препоръчват 10 лесни, но важни грижи за краката на диабетиците. 

1. Проверявайте краката си всеки ден за червени петна, наранявания, подуване. 

2. Измивайте краката си всеки ден.

3. След измиване, краката трябва добре да се подсушават и да се намажат с тънък слой хидратиращ крем, за да е оптимално влажна кожата. Не трябва да се нанасят масла или кремове между пръстите на краката, тъй като допълнителната влага там може да доведе до инфекция, най-често гъбични.

4. Мазолите да не се отстраняват по никакъв механичен начин собственоръчно. Внимавайте да не увредите стъпалата при рязането на ноктите, загрубелите кожички около нокътя, както и по стъпалата, врастването на ноктите.

5. Не ходете боси по неравни и грапави повърхности. Пазете стъпалата от наранявания.

6. Носете удобни обувки, които защитават краката. Проверете с ръка обувката за камъчета, подгъване или други чужди тела.

7. Защитете краката си от горещо. Носете обувки на плажа или на гореща настилка. Не поставяйте краката си в гореща вода. Никога краката не се затоплят с грейки, защото при нарушена чувствителност може да се получат изгаряния.

8. Защитете краката си от студено. Не допускайте изстудяване или измръзване на стъпалата. Ползвайте меки и широки чорапи по време на сън през студените месеци.

9. За да подобрите кръвотока в краката - дръжте краката си нагоре, когато седите и лежите, раздвижвайте пръстите на краката си и глезените нагоре и надолу за 5 минути два или три пъти на ден, не кръстосайте краката си за дълги периоди от време.

10. Спрете тютюнопушенето във всичките му разновидности.

Кои са рисковите фактори за диабетно стъпало? Вижте обобщена информация на ендокринолога д-р Мария Митева.

Д-р Мария Митева

Периферната невропатия предизвиква изтръпване, болка и слабост в стъпалата, но също така може да се стигне до пълна загуба на чувствителност на краката. Увреждането на нервите може също така да доведе до промени във формата на пръстите на краката и стъпалата, което налага носене на индивидуални ортопедични стелки и обувки. 

• Захарният диабет води до периферна съдова болест - стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове на краката. Лошото кръвообращение затруднява лечението на инфекциите и е основна причина за по-високият риск от ампутации. Основни симптоми са изстиване на краката, болка и накуцване при ходене или изкачване, която изчезва при спиране за почивка за няколко минути. Освен високите стойности на кръвната захар, други рискови фактори са: тютюнопушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол.

• Захарният диабет може да предизвика промени в кожата на краката. Увреждат се нервите, които контролират влажността и омазняването на кожата на краката. Кожата става много суха и лесно ранима, по-често се появяват мазоли. Промененото хранене на тъканите в тези зони предразполага бързото влошаване и задълбочаване на раните. Язвите се появяват най-често на точките на натиск на стъпалото. Пренебрегването на язвите може да доведе до инфекции, които от своя страна могат да доведат до загуба на крайник.

В пловдивската клиника "Медикус Алфа" откриха първия интердисциплинарен сектор за "Профилактика и лечение на диабетно стъпало".