"На 25-30 г. имаме пикова костна маса. Оттогава тя започва да намалява всяка година. В менопауза и постменопауза загубата е 10-20% на година". 

Д-р Несторова е гост в предаването "Светът на здравето" с ценни съвети за профилактика и живот със заболяването, което мнозина наричат "тиха епидемия". Д-р Родина Несторова е ревматолог, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. 

КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА И ЗАЩО Е ОПАСНА?

Остеопорозата (от гръцки: osteo – „кост“ и poros – „пора“) e прогресиращо заболяване на скелета, поради изтъняване на костите и загуба на плътност. Костите стават изключително крехки, поради което и чупливи. Най-засегнати са китките, гръбначния стълб и тазобедрените кости. Счупването често води до обездвижване, необходимост от чужда помощ и грижи, развитие на пневмонии, проблеми с кожата и т.н. 

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА ОСТОПОРОЗА И ВРЕДИ ЛИ АПАРАТЪТ?

За поставяне на диагноза се използват рентгенови апарати Декса, които измерват костната плътност. Най-популярното име на измерването е остеодензитометрия

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лъчевото натоварване от тях е причина много хора да се притесняват. Имат ли те вредно влияние - отговаря д-р Несторова  във видеото.

Резултатите се сравняват с костната минерална плътност в пиковите години за човешката възраст, което е между 25 и 30 години.

От тогава започваме много бавно да губим костна маса, което е с 0,4% на година, което е малко. Но 25% от всички жени след менопауза са бързо губещи жени - костната загуба може да стигне и до 30% на година.

 

Този медод измерва количеството загубена костна маса. Важен фактор за диагноза остеопороза обаче е и качеството. Какво е то може да се проследи със специфични кръвни излседвания, които следват определени маркери (костнообразуване, костно разграждане). 

КОИ СА СЪВРЕМЕННИТЕ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА?

Водещ рисков фактор за остеопорозата е наследствеността

"25% от жените, които чупят бедро, са с майка или баща, които са с бедрена фрактура" - казва д-р Несторова. 

ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ! 

Почти всяка жена е изложена на опасност от подобна бедрена фрактура. Напълно възможно е това да стане в домашни условия, когато никой не очаква и върши рутинните си задължения. 

Как става тази фрактура и какво съветва д-р Несторова, за да се намали рискът - вижте във видеото. 

Още полезни статии по темата прочетет тук: