Всички сме чували небезизвестния постулат, че е по-добре да предпазим, отколкото да лекуваме. Заболявания, като рак, диабет и т.н. могат да бъдат предотвратени или най-малкото успешно забавени само и единствено преди появата на техните симптоми. Ето защо профилактиката и редовното посещение при специалиста с превантивен характер трябва да се превърне в навик за всяка жена. Това е най-сигурният начин да се погрижим за здравето си в дългосрочен план. Вижте кои са 6-те най-необходими профилактични прегледа, които никоя жена не бива да пренебрегва.

1. Мамография

Увеличаващият се с тревожни темпове брой на случаите с диагностициран рак на гърдата, както и все по-младата му възраст, изисква сериозно отношение от дтрана на всяка млада жена. Преди всичко трябва да запомним едно – всяка ракова бучка може да бъде стопирана само и единствено в началния й стадий. Този факт прави изследванията при мамограф не само необходими, но и наложителни. Така че, мили дами, ако сте навършили 20 години, не подминавайте с лека ръка ултразвуковото изследване на гърдите на всеки три години. След 30 честотата на прегледите трябва да се увеличи.

 Подробно за мамографията >>

2. ПАП тест, или по-известен като цитонамазка

ПАП тестът e метод на изследване за скрининг и профилактика на рака на маточната шийка. Благодарение на въвеждането на профилактична цитонамазка ракът на шийката на матката показва значително по-ниски стойности. При прегледа се вземат повърхностни клетки от шийката на матката, които се подлагат под микроскоп за евентуално наличие на предракови промени. Инфекцията с HPV (човешки папилома вирус, който се предава по полов път) е водеща причина за рак на маточната шийка. Ето защо ПАП-тестът е най-добрият начин да се предпазим от появата на каквито и да било здравословни проблеми в шийката на матката. За щастие след установяването на евентуално наличие на предракови клетки, те лесно могат да бъдат отстранени, преди да са се превърнали в прогресиращи ракови образувания. Всички жени, водещи активен сексуален живот, трябва да се подлагат на цитонамазка веднъж на 6 месеца. Не забравяйте и за всички останали профилактични прегледи при гинеколога.

Посещение при гинеколога за начинаещи >>