Остеопорозата е болест, която засяга основно жените. С влизането им в периода на менопауза  започва сериозна пренастройка на ендокринната система. Тогава се създава риск от развитие на

остеопороза, т.е. намаляване на плътностността и здравината на костите

Неудобството от това заболяване е, че при по-силна прегръдка може да се спука ребро или при невинно падане да се счупи ръка или крак. Когато остеопорозата е установена по такъв повод, доста късно е да се очаква възстановяване на костното вещество по естествен път и с калциеви препарати.

Не че няма лечение и в тази фаза, но се прилагат оперативни методи. Например, при разрушен прешлен, което се съпровожда от силни болки, се инжектира биологичен цимент на мястото на липсващата структура и така се укрепва гръбнакът. На мястото на счупената главичка на бедрената кост се налага поставяне на ендопротеза. Ендокринолозите препоръчват

изследване за костна плътност - остеоденситометрия, да се извършва профилактично

при жени над 45-годишна възраст. Има апарати за изследване на костната плътност както на петата и на китката, така и на кръстните прешлени и на шийката на бедрената кост. В тези анатомични части на тялото най-напред се изчерпва калцият от костите и те губят своята здравина. За да не се допусне това, необходимо е да се внася ежедневно калций чрез храната, който се съдържа в млякото и млечните продукти.

Кофичка кисело мляко или 2-3 чаши прясно мляко трябва да присъстват в менюто

на всяка жена. Изварата, сиренето, кашкавалът също е добре да се превърнат в предпочитани и често консумирани хранителни продукти.

Учените са установили още, че движението – ходене по 5-6 км пеш ежедневно, тичането, танците, изобщо постоянната физическа активност, е основен стимул за задравяване на костите, поради подобреното кръвоснабдяване. Захванати за костите, мускулите при всяко съкращение доставят соли и микроелементи, сред които са калцият и фосфорът - здравата костна основа.

Ендокринолозите препоръчват още от детска възраст да започва профилактиката на остеопорозата чрез създаване на навици за спорт и хранене,  в което задължително да присъстват млечните храни.

Не на последно място е приемът на витамин Д, участник в калциевата обмяна.

Слънчевите бани през лятото са здраве за костите,

защото витамин Д се изгражда в кожата само под въздействие на слънчевата светлина. Така че сега е сезонът да позволим на организма да синтезира нужното количество витамин Д. Единствената уговорка за излизане на плажа е да не бъде в периода на най-активната слънчева радиация между 11 - 17 часа.

Подробности за видовете денситометрия вижте във „Видео по темата”.