От началото на годината Марияна Янакиева не е напускала апартамента си в Тервел - не защото не иска, а защото не може. Тя страда от остеопороза. Помага й майка й. „Той ми тежи“, каза 58-годишната жена за пасатора. Тя не може да обслужва сама дори битовите си нужди.

Марияна чупи ходилото на единия си крак преди пет години. След време и коляното на другия, сама маха гипса и кракът зараства накриво.

„Бях два дни без никаква храна. Нямаше кой да ми донесе. Аз не мога да сготвя. Дори пасатора не мога да си пусна, той ми тежи. Нямаше кой да ми донесе, майка ми беше с бъбречна криза, нямаше я. Тогава съвсем случайно намерих адвокат Николов. Докато съм жива ще съм му благодарна“, каза Янакиева.

За състоянието на Марияна разказа адвокат от Варна във Фейсбук.

„Не работи, няма ТЕЛК, няма доходи и няма никакво подпомагане“, каза Николов пред bTV. Жената е с множество заболявания и не може да се яви пред лекарска комисия за освидетелстване.

Какво е остеопорозата?

Прогресивно заболяване на костите, което подлежи на лечение при навременно диагностициране. При този вид метаболитно заболяване на човешкия скелет загубва своята здравина, податлив е на фрактури, най-вече в областта на таза, гръбначния стълб и ръцете.   

Начален стадий на остеопороза е, когато количеството разрушена тъкан на костното вещество надвишава тази на новоизградената. Това води до увреждане на гръбначните прешлени, постоянни изменения  като изгърбване, болка в гръдната кост или гръбнака. Всичко това говори за патологична загуба на костна маса, според специалисти.

Рисковите фактори:

  • Ниска костна плътност
  • Нарушена костна структура
  • Висок костен търновер

Пациенти с остеопения е необходимо да правят редовна профилактика. Целта ѝ е да се установи съществуващо заболяване и навременно лечение