По-малко от половината от хората с високо кръвно успяват да го контролират. Проблемът е, че когато налягането е твърде високо дълго време, то може да разтегне и да увреди артериите на сърцето.

Един от всеки трима възрастни има потенциална опасност да развие високо кръвно налягане, наричано още хипертония. В това състояние кръвта се движи по-силно през артериите, отколкото трябва.

Нормално е кръвното налягане да се повишава, когато спортувате или сте подложени на стрес, но когато е твърде високо, дори когато сте в покой, и се задържи твърде дълго, то може да нанесе сериозни травми на сърцето и тялото. 

 

Последващите здравословни проблеми от високото кръвно налягане могат да включват сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност, инсулт, увреждане на бъбреците, загуба на зрение, загуба на памет и влошаване на когнитивните способности.

 

Опитайте тези промени в начина на живот като естествени начини за понижаване на кръвното налягане: 

1. ПО-МАЛКО НАТРИЙ И ПОВЕЧЕ КАЛИЙ

Солта, или натриевият хлорид, често се среща в храната и има голямо влияние върху вкусовите ни рецептори. Първото нещо, което трябва да направите, ако сте диагностицирани с високо кръвно е да намалите приема на сол и да увеличите калия.

Снимка: iStock

Натрият е скрит в много храни, така че избягването му може да е трудно, но не и непостижимо. Изборът на интелигентни заместители на солта като калиев хлорид може да помогне. Необходими са около 10 до 14 дни, за да се адаптирате към диета с ниско съдържание на натрий, и тогава някои храни ще започнат да ви се струват твърде солени.

 

Калият от своя страна играе ключова роля за баланса в организма ни и поддържането на здраво сърце. Включете в ежедневното си хранене богати на калий храни като плодове, зеленчуци, ядки и сушени плодове.

ЕФЕКТ: Намаляването на приема на натрий и увеличаването на калий би трябвало да понижи кръвното налягане с 2-4 mmHg.

 

 

2. СТАНЕТЕ ОТ СТОЛА И ИДЕТЕ НА РАЗХОДКА

Знаете ли, че физическата активност в някои случаи може да бъде толкова полезна за сърцето ви, колкото и лекарствата?

Световната здравна организация препоръчва на хората диагностицирани с хипертония да се движат повече или да правят поне 150 минути на седмица аеробни (кардио) активности. 

 

Заседналата работа и липсата на физическа активност, може да повиши кръвното налягане, затова е време да станем от стола и да се раздвижим. Упражненията, особено аеробните, са изключително ефективни за намаляване на кръвното налягане. Те принуждават кръвоносните съдове да се разширяват и свиват, което ги поддържа гъвкави. Освен това увеличава притока на кръв и насърчава създаването на нови кръвоносни съдове.

Снимка: iStock

ЕФЕКТ: Извършването на 150 минути аеробна активност седмично може да понижи кръвното с 5 до 8 mmHg. И не се притеснявайте, ако видите, че по време на физическа активност то се повишава, но след тренировката ще бъде значително по-ниско.

 

 

3. НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА

Високото кръвно налягане и стресът са тясно свързани и могат да имат сериозни последици за здравето. Стресът може да предизвика увеличение на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане. Ето някои методи за регулиране на стреса и поддържане на здравословно кръвно налягане:

Дишане и релаксация: Проучванията показват, че контролираното дишане може да помогне при управлението на стреса. Практикувайте дълбоко дишане, като вдишвате бавно през носа и издишате през устата. Това може да успокои нервната система и да намали стреса.

Медитация: Практикуването на медитация може да помогне за успокояване на ума и намаляване на стреса. 

Йога: Някои видове йога, като хатха йога или йога за релаксация, могат да бъдат особено полезни за управлението на стреса и поддържането на нормалното кръвно налягане.

4. ДИЕТА ЗА НИСКО КРЪВНО

Поддържането на подходяща диета играе ключова роля в контролирането на високото кръвно налягане, особено при хора с наднормено тегло. Загубата дори на 5%  от телесната маса може да окаже значително влияние върху здравето на сърцето. 

Не изисква и особено усилие да промените съвсем малко режима си на хранене. Като за начало ограничете консумацията на храни, богати на транс-мазнини и наситени мазнини. Такива мазнини се намират в сладкиши и преработени храни. За сметка на това повишете приема на плодове и зеленчуци, които важен източник на необходимите витамини и минерали, които подпомагат здравето на сърцето.

Модерираната консумация на алкохол може да бъде приемлива, но прекомерното пиене може да повиши кръвното налягане. Ядките и бобовите храни предлага по-добри хранителни стойности и помага за поддържането на здравословно кръвно налягане. И не на последно място, пийте много вода. 

5. ПРИРОДНАТА В ПОМОЩ НА ВИСОКОТО КРЪВНО

Има много билки и подправки, които се използват от векове при високо кръвно. Някой от тях може да добавите още сега в ежедневния си хранителен прием. 

Като например канелата, която спомага за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Чесънът съдържа съединения като алицин, за които е доказано, че подпомагат притока на кръв. 

Някои изследвания показват, че семената от целина могат също да помогнат в борбата с високото кръвно. Ефективността им идва благодарение на фибрите, които съдържат и действието им на естествен блокер на калциевите канали.

Изследвания показват, че приемът на добавки с джинджифил може да намали кръвното налягане. Едно проучване, проведено сред повече от 4000 души, установява, че тези, които консумират джинджифил между  2 и 4 грама на ден имат по-малък шанс да развият високо кръвно налягане. 

Понякога можете да намалите високото кръвно налягане само чрез промени в начина на живот. В други случаи лечението изисква както здравословен начин на живот, така и медикаменти, твърдят кардиолози от центъра "Джон Хопкинс".