Фактите за широкото разпространение на хипертонията сред българското население са безспорни. Всеки от нас познава най-малко един човек, който се лекува срещу високо кръвно налягане. Последиците от нелекуваната хипертония са много сериозни. Например, мозъчен инсулт, получун в активна възраст обръща целия живот наопаки.

Ориентировачните стойности за хипертония I-ва степен са систолично налягане между 140-159 мм Hg и диастолично 90-99 мм Hg. За хипертония II-ра степен стойностите на систоличното налягане са над 160 мм Hg и над 100 мм Hg за диастоличното.

Специалистите обръщат специално внимание върху диетата, която хората с хипертония трябва да спазват, за да не се получат усложнения.

На какво да се наблегне в менюто:

Калият за меките тъкани е това, което е калцият за костите и по-твърдите тъкани. Той поддържа подвижни и гъвкави артериите. Човек може да си доставя ежедневно калий чрез консумация на пълнозърнести храни (каши от овес, елда, просо).
Различните сортове ябълки предлагат многообразие от вкусове, сочност и сладост, но те са повече от добра храна, заради съдържанието си на калий.
Калият е един от главните електролите на тялото, който участва в основните ензимни реакции на организма. Съвместно с натрий, хлор, калций и магнезий, поддържат жизнено важното алкално-киселинно равновесие. Богати на калий храни са: кайсии, грозде, тиква, маслини, сусам, царевично брашно, бадеми, слънчогледово семе, орехи, смокини, бамя, гъби, леща, мед, хайвер, ябълков оцет.
Диетата срещу хипертония включва и храни, които са богати на калций и магнезий. Тези съставки понижават кръвното налягане чрез калция в киселото мляко и сиренето, и магнезия в зрял фасул, грах, картофи, кафяв ориз, домати, банани, диня, зеленолистни зеленчуци, авокадо, мляко, ядки, семена.
Месата и рибите се препоръчва да не са тлъсти, приготвени чрез варене и печене.

Какво да се ограничи или изключи от менюто: 

Приетото становище да се ограничи приема на сол в ястията е задължително. Към храната вместо сол може да се добавят подправки.
Редовната употреба на кафе и алкохол също причиняват хипокалемия (медицински термин за ниско ниво на калий в кръвта).
Необходимо е да се ограничи приема на тлъсти меса и сладки храни, заради повишаване нивата на холестерола в кръвта от тях.