Ако се чувствате под стрес и кръвното ви налягане започва да се покачва, има начин да намалите риска от инсулт, инфаркт, деменция и други здравословни проблеми. Когато става въпрос за превенция и лечение на високо кръвно налягане, една често пренебрегвана тактика е контролът на стреса. Ако животът често ви поднася напрегнати ситуации, пробвайте тези седем начина за намаляване на стреса.

Снимка: iStock

1. Наспете се.

Недостатъчният или некачественият сън могат да се отразят негативно на вашето настроение, умствена бдителност, енергиен тонус и физическо здраве.

2. Практикувайте техники за релаксация.

Медитацията, прогресивната мускулна релаксация, визуализацията, дълбоките дихателни упражнения и йогата са мощни релаксиращи техники, които ще ви помогнат да се отървете от стреса.

3. Бъдете социално активни.

Срещайте се с други хора, като се запишете на курс, присъедините се към организация или участвате в група за поддръжка.

4. Усъвършенствайте уменията си за управление на времето.

Колкото по-ефективно можете да жонглирате с работните задачи и семейните задължения, толкова по-ниско ще бъде нивото ви на стрес.

5. Опитайте се да разрешите стресови ситуации.

Не позволявайте на стресиращите ситуации да тровят живота ви. Провеждайте семейни събрания за разрешаване на проблемите и използвайте уменията си за водене на преговори вкъщи и на работното място.

6. Зареждайте си.

Поглезете се с масаж. Опитайте да се наслаждавате на нещата - например, хранете се бавно и се съсредоточете върху вкуса и аромата на всяка хапка. Разходете се навън, подремнете вкъщи или слушайте любимата си музика.

7. Потърсете помощ.

Не се страхувайте да потърсите помощ от съпруг/а, приятелите и съседите си, в случай на нужда. Ако стресът и тревожността продължат да влошават психичното ви състояние, не се колебайте да поговорете с лекар-специалист - психолог, психотерапевт, психиатър.

Ако искате допълнително да намалите стреса, водете здравословен начин на живот - поддържайте здравословно тегло, не пушене цигари, ограничете консумацията на алкохол, правете редовно физически упражнения и се хранете здравословно с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини в диетата.

Повече информация за промените в начина на живот при лечение на високо кръвно налягане можете да намерите в сайта на Харвардския университет.