Нов вид австралийски сливи дават много добри резултати в борбата срещу деменцията.  Изследователите от UOW тествали ефекта от сока на сорта Queen Garnet върху кръвното налягане и паметта. Първите резултати от тази супер храна показват, че кралицата на плодовете е потенциално оръжие в борбата срещу затлъстяването, високото кръвно налягане, затлъстяването на черния дробове, лошата сърдечна функция и артрита и дава резултати само за осем седмици.

Доцентът по хранене Карен Чарлтън от Училището по медицина на UOW споделя - "Една чаша дневно вероятно ще бъде достатъчно, за да се видят реални ползи, но първо трябва да разберем как тялото метаболизира биоактивните съединения. Като диетолог за мен е интересно да откривам неизползвания лечебен потенциал на плодовете и зеленчуците, които биха могли да се използват в борба с общите заболявания."

Тайната на този вид слива е във високото съдържание на антоцианин. Антоцианите са естествени съединения, които дават на плодовете лилаво-синия цвят. Garnett Plum е с тъмно пурпурно месо, което значи високо съдържание на антоцианини.

Други ползи от сливите

Последни изследвания доказват, че бананите, сливите, зехтинът и червеното вино се отразяват положително на глада за сексуални преживявания. И макар отдавна да е ясно, че телата ни следват свои закони, когато нещата опрат до привличане, все пак е любопитно да научим кои са последно нарочените за афродизиаци храни. Добрата новина е, че сливата е сред тях. Този плод спомага за доброто кръвообръщение, включително и в областта на гениталиите.

Сушените сливи подобряват здравето на костите. Една порция дневно (около 4-5 сушени сливи) има значително въздействие върху костната загуба, поне при жени в постменопауза. Те съдържат калий и диетични фибри. 

Снимка: iStock

Какво можем да приготвим със сини сливи?

Тази седмица bistro.bg посвещава на сливите. Всеки ден ще ви предлагаме по една рецепта с този вкусен плод. 

Снимка: iStock



В Троян ежегодно се провежда Фестивал на сливата. Със сини сливи се приготвя т. нар. габровския шоколад, а именно сушени пасирани сливи, които се правят на блокчета и с естествената си сладост заместват известния десерт с какао.

 

Снимка: iStock