Процентът на повече от дванадесет вида рак се увеличава сред възрастните под 50 години, сочат данните от различни проучвания събирани от цял свят

Нарастването е различно в отделните страни и при видовете рак, но според международната статистика, броят на случаите на онкологични заболявания в ранна възраст ще се увеличи с около 30% между 2019 и 2030 г.

В някои страни смъртните случаи от рак спадат - благодарение на профилактичните прегледи, намаляването на тютюнопушенето и новите възможности за лечение. В световен мащаб обаче раковите заболявания се увеличават. 

Диагностицирането на болестта в ранен статии при хора под 50-годишна възраст все още представлява малка част от общия брой случаи, но честотата на заболеваемост при тях нараства

Това повишение, съчетано с увеличаването на световното население, означава, че броят на смъртните случаи при хората с ракови заболявания е нараснал с близо 28% между 1990 г. и 2019 г. в цял свят.

50% ОТ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ СЕ ДЪЛЖАТ НА ПРЕДОТВРАТИМИ РИСКОВИ ФАКТОРИ

Снимка: iStock

В световен мащаб почти половината от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рискови фактори, които могат да бъдат предотвратени и са вследствие на нездравословни ежедневни навици, включително трите водещи риска: тютюнопушене, консумацията на твърде много алкохол или затлъстяване.

44,4 % от всички смъртни случаи от рак се дължат на предотвратими рискови фактори

Това установява международно проучване публикувано в The Lancet.

За последните 30 години има 29% ръст на диагностицираните с рак под 50-годишна възраст  в световен мащаб. Най-често това са рак на дебелото черво, гърдата и белите дробове. Смъртността при тези видове рак намалява, но общия брой на хората загубили животата си от болестта се е увеличил. 

КОИ СА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СРЕД МЛАДИТЕ ВЪЗРАСТНИ?

Най-честите случаи на рак при хората под 50-годишна възраст засягат храносмилателната система, като най-силно се увеличават случаите на рак на дебелото черво, панкреаса и стомаха. В световен мащаб ракът на дебелото черво е един от най-разпространените видове, но се наблюдава увеличаване на случаите на рак на гърдата и рак на простатата.

Ракът на матката се увеличава с 2% всяка година от средата на 90-те години на миналия век сред възрастните под 50 години. Ракът на гърдата в ранен стадий също нараства с 3,8% годишно.

Честотата на раковите заболявания сред младите възрастни се е увеличила по-бързо при жените, отколкото при мъжете.

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОНКОЛОГИЧНА КАРТА?

У нас има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. 

Общо 16 301 българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на Националния статистически институт. 

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими ракови заболявания. 

Снимка: iStock

Според проучванията 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% - на нездравословно хранене, 10% на инфекции, 7% - на репродуктивно и сексуално поведение, 3% - на професия, 3% - на алкохол, около 2% - на замърсяване на околната среда и 10% - на други причини.

От страните в ЕС само в България смъртността от рак се увеличава. Причините за това са недостатъчната информираност и проведени профилактични прегледи, както и не здравословния начин на живот.

Над 40% от раковите заболявания у нас могат да бъдат предотвратени.

Ракът е втората водеща причина за смъртност в световен мащаб, а ежедневното излагане на рискови фактори играе важна роля в биологията и развитието на много видове на заболяването. От решаващо значение е информираността и усилията за контрол на рака както на местно, така и на глобално ниво. 

Редовните прегледи могат да спасят живот и да спомогнат за навременното лечение на болестта. Като превантивни мерки, медицинските специалисти препоръчват промяна на нездравословните навици, разнообразна храна, повече спорт и движение.