Анализът на данни от над един милион души разкрива силна връзка между добрата кардиореспираторна форма и по-ниския риск от развитие на рак. Според резултатите от мащабно дългосрочно проучване поддържането на добра физическа форма в младежка възраст може да доведе до 40% по-малък шанс за развитие на редица видове рак, съобщава Евронюз.

Хората с добра кардиореспираторна форма са в състояние да извършват аеробни упражнения като бягане, колоездене и плуване за продължителни периоди от време, тъй като имат здрав капацитет на сърцето и белите дробове. Макар да е известно, че тя е свързана с по-нисък риск от някои видове рак, са докладвани малко дългосрочни проучвания на множество видове рак - досега.

Публикувайки резултатите в British Journal of Sports Medicine във вторник, изследователите установяват, че силната кардиореспираторна подготовка е свързана с по-малък шанс за развитие на рак на главата и шията, хранопровода, стомаха, панкреаса, черния дроб, червата, бъбреците и белия дроб.

Те са използвали данни от шведския регистър на наборните военнослужещи, които са започнали военната си служба между 1968 и 2005 г., като в началото на службата си, когато са били на възраст между 16 и 25 години, наборниците са преминали стандартни физически тестове. Тестовете са включвали ръст, тегло, кръвно налягане, мускулна сила и сърдечно-дихателна годност.

Констатациите показват, че тези с ниски нива на кардио-респираторна физическа подготовка са малко по-склонни към затлъстяване, по-вероятно е да имат анамнеза за злоупотреба с алкохол и наркотици и да имат родители с по-ниско образование, отколкото наборниците с по-високо ниво на физическа подготовка, пише още БГНЕС.

Снимка: iStock

Окончателният анализ установява, че 84 117 от 1 078 000 мъже, участвали в проучването, са развили рак на поне едно място през средния период на наблюдение от 33 години. В сравнение с мъжете с ниско ниво на физическа подготовка при наборна служба, по-високата кардиореспираторна подготовка е линейно свързана с по-нисък риск от развитие на специфични видове рак. Общо 365 874 наборни войници са имали ниско ниво на кардиореспираторна годност; 519 652 са имали умерено ниво; а 340 952 са имали високо ниво.

Резултатите показват, че по-високото ниво на кардиореспираторна подготовка е свързано с 39% по-нисък риск от рак на хранопровода, 40% по-нисък риск от рак на черния дроб и 42% по-нисък риск от рак на белия дроб. По-високото ниво на физическа подготовка обаче е било свързано и с 31% по-висок риск от рак на кожата, което според изследователите може да се дължи на повишеното излагане на слънчева светлина.

"Това проучване показва, че по-високото ниво на физическа подготовка при здрави млади мъже е свързано с по-нисък риск от развитие на девет от 18-те изследвани ракови заболявания, специфични за конкретното място, като най-значими от клинична гледна точка са нивата на риск при стомашно-чревния тракт", пишат авторите. "Тези резултати биха могли да се използват при формирането на политики в областта на общественото здраве, като допълнително засилят стимулите за насърчаване на интервенции, насочени към повишаване на кардиореспираторната физическа годност при младите хора".

Макар да отбелязват, че става въпрос само за наблюдателно проучване, така че не могат да се правят конкретни заключения за причините и следствията, изследователите посочват, че констатациите са отразени в насоките на Американското дружество по клинична онкология относно физическите упражнения по време на лечение на рак.