Може да скърца паркетът. 
Може да скърцат вратите. 
Ставите обаче не бива да скърцат!

Ставите трябва да са здрави, плътни и да ни позволяват да се наслаждаваме на удоволствията в живота. Здравите кости ни правят това, което сме – изправени, движещи се, можещи да изпълняваме всяка една дейност от ежедневието си. Те са изградени от постоянно подменяща се тъкан, което означава, че никога не е късно да подобрим тяхното здраве.

Врагът на здравите кости носи страшното име остеопороза. При нея те стават лесно чупливи, и то при незначителни травми. Причините за остеопорозата са различни – от недостатъчно питателна и полезна храна, през хормонални нарушения до странична реакция при лечение с кортикостероиди. Решението е просто – калций!

Вместо лекарство от аптеката – мляко от магазина

Вместо да купувате таблетки и сиропи, доставете си калций по приятния начин – не от аптеката, а от любимия ви хранителен магазин. Прясното мляко с калций е достъпният продукт, с който буквално може да влеете в организма си нужното здраве. Според Световната здравна организация дневната нужда от калций за организма на човек на средна възраст, е 1200 мг. Тя трябва да се получава предимно от мляко и млечни продукти. Това означава, че само 2 чаша (от 200 мл) прясно мляко с калций ще ви осигурят половината от препоръчителната дневна доза калций и витамини, A, D3, E и B9.

Специалистите съветват жените над 40 години да се изследват за костна плътност (остеоденситометрия). Когато полагаме ежедневни грижи за здрави и плътни кости – прием на достатъчно калций, качествена храна и напитки, спорт, слънчеви бани, ние правим инвестиция за бъдещето си. Остеопорозата няма шанс при жени, които се хранят разнообразно, спортуват редовно и обичат разходките сред природата.

Калцият е отговорен и за здравите зъби и красивата ни усмивка. 

А ние, жените, знаем, че тя е едно от най-силните ни оръжия. Добрите помощници на тази женска съблазън са четката и пастата, но преди тях трябва да се уверим, че дневното ни меню е достатъчно силен наш съюзник. Причината за появата на кариеси и проблем с венците най-често е това, че не им се доставят нужните хранителни вещества. Включете в диетата си повече калций, витамин С и фолиева киселина и ще се радвате на ослепителна усмивка със здрави зъби.

„Като течни ангели” – така е описано сутрешното кафе в книгата „Мъжът с отговорите”. За нас ангели с мляко, моля!