.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Притегателни и обичайни ли са жените в графиките на Гоя, Роден, Пикасо и Шагал

LadyZone.bg | преди 4 седмици
Моис Кислинг (1891 – 1953), Франция Голо тяло, цветна литография. Снимка: nationalgallery.bg
Немалка част от включените творби в изложбата на Националната галерия са непознати на публиката

От 27 септември до 5 януари Националната галерия кани почитатели и ценители на изкуството на изложба, посветена на жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век, наречена „Притегателни и обичайни“.

В края на XIX век няколко поколения художници по нов начин и с нови средства се насочват към темата за жената. Времето създава предпоставки за повратно претворяване на женската същност в изкуството. Появяват се творби, предизвикващи усещането, че наблюдаваме „частни“ сцени, които би трябвало да останат скрити за външния поглед. Други автори работят по обичайните и за предишни периоди начини, но характерът на епохата оставя очевидна следа и при тях.

500 години женска красота в изкуството (ВИДЕО)От Тициан, Рафаело и Ботичели до Дали, Модиляни и Пикасо!

Изложбата от чуждестранната графична колекция на Националната галерия представя забележителни майстори като Франсиско Гоя, Йожен Кариер, Огюст Роден, Анри Фантен-Латур, Огюст Реноар, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Жак Вийон, Пиер Бонар, Леонар Фужита, Моис Кислинг, Кристиан Кайар, Георги Верейски, Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Шагал, Андре Дерен, Раул Дюфи, Фернан Леже, Жорж Руо, Марсел Громер, Марино Марини, Фаусто Пирандело и др. Техните произведения бележат многообразието в пресъздаването на сюжети или форми, без значение колко странно или дори скандално е изглеждало това на много от съвременниците им. Което ги прави интересни и днес.

Яра Бубнова: Единствено художниците и актьорите се разголватМузеят е един особен феномен – той едновременно пази миналото, продължава да живее в настоящето и загатва бъдеще, твърди директорката на Националната галерия

Немалка част от включените творби са непознати на публиката. Любопитен факт е, че при подбирането, проучването и реставрирането им, куратотите са се натъкнали на две неизвестни изображения на Жул Паскин, които не само за късмет се вписват в темата „Притегателни и обичайни“, но и допълват представата за артистизма и светоусещането на големия майстор.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите