.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-добра травъл книга на годината: "Граница" от Капка Касабова

Евгений Милов | преди 27 седмици
Българската писателка спечели наградата "Stanford Dolman Travel Book of the Year" за 2018 г.

След като Граница на Капка Касабова стана най-добра книга на годината в Шотландия, ново признание идва днес с наградата най-добра травъл книга на годината "Stanford Dolman Travel Book of the Year" от "Edward Stanford Travel Writing Awards".

"Граница" e същинско "приключение на ръба на Европа", както гласи подзаглавието на книгата, в което Капка Касабова прави завръщане в България, за да изследва границите на родината ни с южните съседки Гърция и Турция.

"Тази книга разказва човешката история на последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго, което не е съвсем Азия. Моето поколение порасна в момента, в който Берлинската стена падна. Тази граница хвърляше безмълвната си, хладна сянка върху българското ми детство в последните години на "социализма с човешко лице", както гласеше онзи несполучлив израз. Нищо чудно че обхождането на тази граница сега, близо трийсет години по-късно, ме привлече със силата на магнит. Впрочем, границите неизбежно го правят. Нека обаче веднага поясня, че истинският двигател за мен беше емоционален. Исках да отида на местата, които през моето детство бяха забранени, тъй като попадаха в силно милитаризирани гранични райони, да посетя всичките градове и градчета, реки и гори, които бяха недостъпни за две-три поколения наред. Движеше ме усещане на гняв и тъга, че сме били държани тъй дълго вързани като нелюбими кучета. Движеше ме обаче и нещо друго - любопитството да срещна хората на тази Обетована земя, да надникна в лицата им, да се храня на една трапеза с тях, да чуя гласовете им, да науча нови думи, истории, имена и да разбера как се живее в такава наелектризирана гранична атмосфера, сред фантомите на митове и тайни. Независимо къде живеем, никой от нас не може да избяга от границите и огражденията: между личното и колективното, между съня и реалността, между живота и смъртта. Всички сме белязани от тези граници. Може пък хората от границата, тази именно граница, да ни разкрият как се живее между светове", пояснява "Граница" писателката Капка Касабова.

Граница от Капка Касабова

"В изследването на Касабова тези трагични гранични райони са описани картинно и с поетичен финес, а общуването й с местните хора придава на пътешествието й неустоима притегателност", коментира "Граница" критикът Колин Туброн.

"Пътеписната литература има нужда от магичен, блестящ и оригинален талант, какъвто притежава Капка Касабова. Тя пише с безпрекословна интелигентност и богат поетичен език, със зряла вещина и с усет към невидимото в света. Когато в живота ми се появи „Граница“, сякаш ме удари гръм", допълва впечатленията от книгата Пико Айър.

Капка Касабова е българо-новозеландска писателка, която пише главно на английски език. Родена в София през 1973 г., Капка Касабова заминава със семейството си за Англия през 1990 г., а по-късно за Нова Зеландия. През последните няколко години живее в шотландската столица Единбург.

Граница от Капка Касабова

"Капка Касабова е съвременна Шехерезада – блестяща писателка, която разказва така, сякаш животът й зависи от това… Тя пътешества в една част на света - източните Балкани – където почти всеки разказ причинява болка. Но с напредването през страниците на тази прекрасна книга, от дълбините започва да се надига музика: теми и образи, които се появяват отново и вплитат всички гласове в общ мотив", коментира Нийл Ашерсън от "Scottish Review of Books".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите