През 2021 г. 3 пъти планетата Меркурий тръгва в своя ретрограден ход. От  понеделник - 29.09, до средата на октомври вестоносецът на зодиака ще се движи "назад".

"Това назад обаче може да е положително и забавно нещо, като танца с лунната походка на Майкъл Джексън например" - твърди Лалка Павлова, която развива своите интереси в областта на нейрографиката, коучинга и астрологията. 

"Ретрограден Меркурий" сякаш се превърна във фраза оправдание за провали, неуспехи и отлагане на дейности. Лалка Павлова от Blessense обаче ни дава 3 стъпки, които да следваме, така че да не усещаме този период като критичен. 

1. Ретроградният Меркурий е същинска медийна звезда, при това е популярен в не много добра светлина - като възпиращ, стопиращ, забавящ. Това го прави идеално обяснение (да не кажа оправдание) за въздържане от някои товарещи и неприятни дейности. Ето сега спокойно можем да свалим отговорността от себе си и да я прехвърлим върху Меркурий за това, че не правим някои неща, към които имаме съпротива или неприязън. Не ви се говори с някого - нормално, ретрограден Меркурий.
Колебаете се за онази нова работа? Ще изчакам - ретрограден Меркурий.
Жена ми напира да купим онзи (безсмислен) уред? Не е моментът - ретрограден Меркурий. 

По този начин втората планета играе поддържаща, олекотяваща роля, но не е панацея. Тя ни дава време да премислим и преоценим по-добре темата, през което може да се появи нова полезна информация, може дори обстоятелството само да се трансформира и разреши.

Този период ни дава паузата, която все по-трудно си разрешаваме в забързаното ежедневие. И тя ще е ефективна и полезна, когато я използваме за осъзнаване и обмисляне. Когато е параван, зад който да се усамотим за малко, а не стена, зад която да се скрием от проблемите.

Снимка: iStock

2. Ретроградният Меркурий не е еднакво влияещ на всички. Този феномен се случва четири пъти годишно. Има немалка група хора, родили се в точно в такъв период. Точно сега е урожайното време за тази група. За хората с рожден ретрограден Меркурий, транзитирането му назад има ефекта на обичайното му подкрепящо влияние. С две думи, за тях сега е най-добрият период за сделки, общуване, комуникация, пътуване - всичко, което ние, с директен Меркурий правим свободно през останалото време от годината. Нека им отстъпим малко пространство и поле за действие.

3. Периодът на ретроградност е 21 дни. Числото е доста популярно - като времето, необходимо за превръщане на повтарящо се действие в навик. Съвпадение ли? Може би, но може и да го използвате в своя полза.

Направете го, като работите по отстраняване на някоя стара, ненужна, дразнеща ви привичка. А точно сега те ще са достатъчно видими и вместо да ни "вадят очите" и да им се дразним, може да изберем да ги пуснем "по живо по здраво".

Други популярни препоръки за ретроградния период:

- да ревизираме и довършим започнатото
- да работим за отстраняване на грешки 
- завъртете прожектора и намерете своите позитиви.

Така и така ще минем през този период, нека да е плавно и елегантно - като танца на лунната стъпка.