.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Новости в лечението на рака

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Работа с микроскоп
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Срещу отхвърляне на трансплантиран бъбрек, рак на пикочен мехур, колоректален рак, бъбречна анемия

Биотехнологичните лекарства са шанс срещу нелечимите заболявания в областта на онкологията, нефрологията, хематологията, ревматологията. В наши дни 1/5 от всички лекарства в света се произвеждат с методите на биотехнологиите. Масовите лекарства са химически съединения, получени чрез синтез в лабораторни условия.

Биотехнологичните лекарства са продукт на живи клетки или живи организми. 

Когато се знае точно кой ген или генна мутация са причинители на заболяването, с генно инженерство се манипулират живи клетки и организми да произвеждат нужнен протеин. Той може да се използва като лекарство например за заместителна терапия.

Първото биотехнологично лекарство,

въведено през 1982 г., е синтетичен инсулин. Той се произвежда от бактерии, на които е въведен човещки ген, отговорен за производството на инсулин. Поради непоносимост към животинския инсулин от някои пациенти, днес те използват човешки инсулин. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?