Някои от тях ще ви учудят, а за други – просто ще си кажете, че не ви интересуват, защото така сте свикнали. Всичко обаче си има научна обосновка и ако следвате съветите, сме сигурни, че ще спите като къпани бебета.

Вземането на горещ душ или вана
Вярно е, че горещата вода непосредствено преди лягане ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-лесно, но тя всъщност може да ви направи и много лоша услуга. Около 2 часа преди лягане телесната температура започва да се понижава, а когато заспим тя става още по-ниска. Ако сме се затоплили с топъл душ или вана, това ще спомогне за по-големия и рязък спад в темпеатурата. Първоначално може да заспите сладко, но след това да се събудите от чувство за студ, или по-лошо – да се разболеете.

11 неща, които не знаем за сънищата>>

 

Преяждането
Малко преди лягане организмът се настройва да работи на ниски обороти – метаболитните процеси, а и всички останали се забавят, тъй като тялото е в покой. Преяждането преди лягане не e никак препоръчително (особено, ако говорим за трудно смилаеми храни), защото тялото не може да усвои и преработи хранителните продукти. Това забавя метаболизма и е една от основните причини за напълняване.

7 пози за сън и тяхното влияние върху здравето ни>>

 

 

Пиенете на много течности
Пълноценният сън в никакъв случай не означава да се събуждате на всеки час, за да ходите до тоалетната, нали? Освен това, след това ви трябва време, за да заспите отново. Ако искате да избегнете неудобството, просто 1-2 часа преди да отпуснете глава на възглавницата, не поемайте вода, сокове, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като краставици и диня.

Здрав сън - силно сърце>>

 

 

Ядосването и стресът
Часовете преди лягане трябва да са най-спокойните от цялото денонощие. Те определят какъв и колко качествен ще е сънят ни. Предполага се, че стресът и нервите преди лягане причиняват по-некачествен сън , както и безсъние. Уверете се, че часове преди лягане сте в добра компания и релаксирате максимално преди да помиришете възглавницата.

4 основни принципа, за да сте добри в леглото>>

 

 

Гледането на тв/сърфиране в мрежата
Около час преди да се отправите в царството на сънищата не е препоръчително да гледате телевизия или да стоите пред компютъра. Това са препоръки само в случай, че желаете качествен и дълготраен сън. Последни изследвания в областта показват, че яркостта на екраните може да забави производството на хормона, който ни помага да спим сладко и непробудно – мелатонин.

Пълноценен сън за млада и красива кожа>>

 

 

Извън протокола и според някои суеверия вечер е забранено:

-Да се изхвърля боклука, защото така си изхвърляш късмета

-Да си режеш ноктите, защото така си изрязваш късмета

-Прането на бебето или малкото дете не се оставя да нощува навън на простора, защото лоши самодиви могат да го урочасат

10 златни съвета за сладък сън>>