.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-вредният подсладител – фруктозата

Евгений Милов | преди 2 години
газирани напитки
Снимка: iStock
Води до висок холестерол и крие риск от затлъстяване, диабет и инсулт

Най-вредният подсладител категорично е фруктозата. Естествено съдържащата се в плодовете фруктоза не вреди на здравето, но изкуствено добавеният подсладител в шоколади, бисквити и газирани напитки повишава нивото на холестерол, както и риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

газирани напитки
Снимка: iStock

Лабораторните тестове с мишки сочат, че получавалите вода с фруктоза, имат повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, омазняването на черния дроб и склонността към затлъстяване, като в крайна сметка напълняват повече.

Не само количеството калории допринасят за напълняване – СЗО препоръчва до 30 грама дневен прием на захар за възрастни. Резултатите от изследването на учени от Университета в Барселона са публикувани в "American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?