Първи мит - настинката се предизвиква от студа.
Закаленият човек няма да настине след измръзване на краката. Напротив, при първи симптоми на хрема, ако се подложи на "шокова терапия” с приятно хладен душ и разтриване на цялото тяло, оплакванията ще изчезнат. По-скоро дълго прекарване в помещение със затворени прозорци и климатик, създава условия вирусите да стават по-активни и лесно да се разпространяват сред многото хора. Между другото, междинен път за заразяване се оказват ръцете. Така че, не позволявайте да ви целува ръка кихащ поклонник.

Втори мит - настинката и спортът са несъвместими
Малко вероятно е настинал човек да има желание да плува или да отиде в спортна зала, но и да се залежава не бива. Когато високата температура премине, заниманията със спорт трябва да се възобновят. Разходка, тичане на свеж въздух за 20-30 мин., практикуване на тай чи или цигун. Те ще помогнат на организма по-бързо да оздравее и имунната система да се стабилизира.

Трети мит - най-доброто средство срещу настинка е алкохолът
Това е любима гледна точка на много мъже, но е невярна.
Няколко глътки ром в чая или греяно вино ще ви затоплят и ще улеснят изпотяването. Наистина алкохолът притежава стерилизиращ локален ефект, но попада в организма и го напуска през храносмилателния тракт, а вирусите предпочитат горните дихателни пътища за проникване в тялото. За да се зарази човек през устата е необходима хиляда пъти по-висока концентрация на риновирусите, в сравнение с необходимите за заразяване през носната лигавица.

Четвърти мит - настинката "иска” силна храна
Консумацията на постна храна е най-ефективния метод за активиране на защитните сили. Деликатесите от месо и карантия предизвикват имунната система със същата сила както инфекциите и стреса. Най-доброто, което може да се направи е да се спазват постите. Освен това:
- Често пийте вода.
- Не яжте месо, риба, яйца и мляко.
- Включете в менюто си картофи (печени, варени, задушени), фасул, гъби във всякакъв вид, орехи, соеви продукти печени ябълки, сладко, мед, плодове, каша от елда, овесена каша.
- Кафето и силния чай заместете с билкови чайове от шипки, жълт кантарион, мащерка, липа, лайка.
- Пийте прясно изцеден плодов сок между храненията.