Сигурно ще се учудите, но люцерната не е храна само за животните. Това растение всъщност е една от суперхраните в световен мащаб. Към тях спадат още годжибери, пчелен прашец, спирулина, и др.

Кълновете от люцерна може да откриете в магазинната мрежа и под името алфа или алфалфа. Може да ги намерите и под формата на таблетки или капсули.


Малко история

Люцерната като фураж се споменава за пръв път в книга на римския писател Паладиус около 4 в. Древните римляни и древните гърци вярвали, че люцерната идва от земите на мидяните (днес Иран). Името медика е и в корена на латинското наименование на семейството, от което е люцерната - Medicago sativa.

В арабския свят култивират люцерната преди около 2000 години и я наричат „бащата на всички храни”.

В ранната китайска медицина използвали свежите листенца на люцерна срещу проблеми със стомашно-чревния тракт и бъбреците. В аюрведа за лечение се използват извлеци от семената на растението.

С какво са полезни кълновете от алфалфа?

Стръковете и цветчетата наподобяват тези на детелината - тънки, с малки лилави съцветия. Активните съставки в алфата са витамините A, B, C, D, E, K, фолиевата киселина, суровите влакнини, минералите Ca, P, K, Mn, Fe, Zn, Cu, флавоноидите и др.

  • Високите нива на растителен естроген в нея помагат за регулиране на киселинния баланс, което от своя страна потиска симптомите на подагра и ревматизъм.
  • Кълновете могат да повлияят млечната секреция, като по този начин действат като стимулант за кърмещи майки.
  • Помага да се поддържа гъвкавостта на съединителната тъкан.



Кълновете може да консумирате пресни, леко подправени на салата, смути с кисело мляко, като гарнитури към основни ястия, в  крекери и др.