Лютите чушки за пръв път са култивирани в Централна и Южна Африка около 3000 г. пр. Хр. Но като човешка храна те са известни още от 7500 г. пр. Хр. Христофор Колумб внася семена от люти чушки в Европа през 1493 г. Чушките съдържат витамини A, C, E и B. Същестуват хиляди вариации, с различна степен на лютивост, размер и цвят. Някои от най-известните сортове са джалапено, хабенеро, пекуин и др. Лютите чушки могат да се консумират сурови, изсушени на слънце, леко опърлени, консервирани, в ястие, на сос или салца. По-нетрадиционните форми са желе, мед и олио от люти чушки.

Думичката капсаицин се произнася трудно. Някак се въргаля по езика и подскача. Може би защото това е името на елемента, от който зависи колко люта ще е една чушка. Капсаицинът е устойчив алкалоид, който се получава като кристал от смесването на плацентата на черния пипер и обвивката на чушките. Капсаицинът влиза в състава в репелентите за защита на градините от животински набези. Използването му в химическата индустрия датира от 1816.

Най-лютивата чушка в света е Bhut Jolokia, вариант на индийската Assam. На тест за установяване на степента на люто Bhut Jolokia получава 1 милион точки. Това е двойно повече от най-лютивата до този момент чушка - Red Savina. Разбира се, индийската чушка вече е вписана в Книгата с рекордите на Гинес.

В превод името на чушката означава „чушката призрак”. Названието идва от факта, че тя е толкова люта, че отхапвайки си, може да ни се привидят призраци. Степента на наситеност на люто в този сорт може да окаже значителни промени в хранителната индустрия. Специалистите я приемат като нов „термометър” за лютиво в гастрономията. Вкусът е толкова силен, че не се тества от истински човек, а от компютър.

Как може да угасите пожара в устата си, ако се подлютите?

Някои хора твърдят, че доматеният сок е идеалното средство да се контрира лютивостта на чушката. Друг вариант е резен лимон или голямо парче хляб. Действието на капсаицина може да се омекоти и с алкохол. Ако поръсите със сол езика си, също ще облекчите болката. Погрешно е да посягате към чашата с вода, когато се подлютите с чушка. Капсаицинът съдържа мазнина, която няма да се повлияе от водата.