.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо загиват растенията, купени от магазина?

| преди 7 години
385405.jpg
Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg
Хартия в корените и малки саксийки са оръжията на смъртта
Случвало ли ви се е да си купите красиво цвете в саксия, да му се порадвате около 2 седмици вкъщи, а след това, въпреки грижите и желанието ви, то да загине? Чудите се какво се е случило - поливали сте го точно както ви е казала продавачката в магазина, не е на пряка слънчева светлина, нито на течение... Но въпреки това растението постепенно изсъхва, свива се и загива.

А погледнахте ли в корените?Много често купените от магазина цветя са били току-що засадени в нова саксия, за да имат по-добър и компактен вид. Всъщност преди това са пристигнали на стръкове, с увити в хартия корени или луковици. Така и си остават засадени в новата саксия - с хартията. И именно тя е една от причините купеното красиво цвете от магазина бързо да умре в домашни условия.

Хартията стяга корените, което ги задушава, те не могат да се развиват и не след дълго растението умира.

Съветите на LadyZone:

  • След като занесете купеното от магазина цвете вкъщи, извадете го от саксията и огледайте добре корените. Ако има подобна хартиена опаковка около корените, внимателно я отстранете. Измийте корените на цветето с хладка вода и пресадете в нова саксия.
  • Ако цветето е започнало да изсъхва, разровете около корените му. Освен хартиена обвивка, понякога корените на купените цветя са поставени в малки саксийки, заровени в голямата. С времето корените на растението наедряват и дупките на малката саксийка се оказват тесни за тях. Именно това спира растежа на цветето и го обрича на гибел. Извадете го от саксийката, като внимавате да не начупите корените. Може да го поставите за едно денонощие във вода, за да поеме нужното количество влага. След това го пресадете в голяма саксия, според дължината и дебелината на корените му.
  • Когато ви подаряват цвете в саксия, често тя е опакована в лъскава хартия и пристегната с панделка. Не дръжте тази хартия дълго време. Тя може да задуши растението. Когато го поливате пък, отново заради тази хартия, водата не се оттича добре през дупките на саксията, и може да се получи загниване.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Как ви действа есента?