Следродилната депресия може да засегне всяка жена. Предразположени са майките, които имат роднини, страдали от депресия, следродилна депресия, психични проблеми или заболявания. Силният и непрекъснат стрес също би могъл да бъде предпоставка за СРД (Можем ли да контролираме стреса по време на бременност?). Следродилната депресия започва няколко седмици или месец след раждането, но при повече от половината майки се проявява в рамките на първите 3 месеца, а при някои и до 6 месец.

За съжаление много жени не осъзнават необходимостта от специализирана помощ или просто пренебрегват емоционалното си състояние след появата на симптомите. „Непрекъснатата липса на настроение” и „загубата на интерес и/или удоволствие от взаимоотношенията си с околните” са два от основните симптома на следродилната депресия. Други симптоми са:

-    непрекъснато чувство на умора и липса на енергия (NB! обърнете се към вашия лекар, за да се изключат други заболявания със сходни симптоми (например анемия );
-    проблеми със съня – безсъние, ранно събуждане с невъзможност за повторно заспиване, прекалено дълго спане;
-    редовен плач, предизвикан от нещо незначително или безпричинно породен;
-    физическо неразположение – главоболие, болки в стомаха, замъглено виждане;
-    липса на апетит или лакомия;
-    липса на мотивация за елементарни дейности;
-    постоянно чувство на тревожност, което може да ескалира до пристъпи на паника;
-    чувство на самота и пренебрегване от близки, роднини, дори и от бебето и/или децата;
-    чувство на претовареност и невъзможност за справяне;
-    затруднена концентрация (книга, филм, дори в разговор);
-    никакъв интерес и желание за секс;
-    нежелание за излизане и срещи с други хора;
-    чувство на вина за всичко и самообвинения – най-често относно майчинството;
-    прекомерна тревожност и свръхпротективност към бебето;
-    усещане за емоционална дистанцираност и отхвърляне от бебето;
-    странни, страховити мисли или видения, минаващи или тормозещи съзнанието, свързани със собственото си нараняване или на бебето.Усещане, че ще се случи нещо много лошо;
-    суицидни мисли;


Много вероятно е да разпознаете в себе си някои от изброените симптоми, но те да се дължат на самовнушение или на куп други причини. За това консултирайте се със специалист. И все пак ето някои съвети как да се справите със следродилната депресия:

  • Първата и най-важна стъпка за лекуването на следродилна депресия е усещането и допускането от ваша страна, че нещо не е наред и, разбира се, диагностицирането й от специалист - разкажете на лекаря как се чувствате, какви мисли ви минават и не забравяйте, че това е лечимо заболяване!
  • Ако лекарят ви предпише антидепресанти, не се страхувайте! Един адекватен медикаментозен курс на лечение ще уравновеси химичния дисбаланс, който причинява симптомите и постепенно ще поемете живота си отново в свой ръце;
  • Кажете на семейството и близките си приятели за проблема – всеки в някакъв момент от живота си има нужда от подкрепа на близък човек, говорете свободно за чувствата и емоциите си. Това е важна част от лечението ви!
  • Ако изпитвате необходимост или като част от лечението ви – посещавайте психолог;
  • Не забравяйте, че следродилната депресия е болест и както всички други - за излекуването и е необходимо време. Постепено ще се почувствате все по-добре и по-добре до пълното възтановяване и не забравяйте – Вие сте добра майка!

 

Валентин Робов
Психолог
II САГБАЛ „Шейново”, гр. София