Ето, че настъпи моментът,

в който и при нас започнаха да се проявяват първите признаци на наближаващото радостно събитие – първото зъбче. Е, радостно, радостно, но съпроводено с недотам приятни за моето бебе преживявания – болки, досадни сърбежи, неспокойствие и повишена раздразнителност.

И тъй като израстването на зъбките е вторият след коликите критичен етап, през който всички бебенца преминават, счетох за важно от рано да се подготвя с необходимите познания за

симптомите, предшестващи и характризиращи този период

А те са многобройни и лесно различими – обща неразположеност, изразена в леко повишаване на температурата, краткотраен и неспокоен сън, по-малък апетит, засилено слюноотделяне, избледняване на венците, леко ускорен метаболизъм, понижен имунитет. Последното е показателно и смятам, че именно на него всеки един родител трябва да адресира вниманието си.

Е, при нас някои от тези признаци са все още в началото, но са достатъчно ясно изразени, за да констатирам, че за малкия юнак

наближава мигът, в който ще се появят първите зъбки

Започнахме да спим по-неспокойно и да се будим по-начесто. Апетитът, като че ли, понамаля, засили се отделянето на слюнка. Станахме и по-плачливи. А ръчичките – е, сега и двете постоянно се боричкат за свое почетно място в малката устичка.

За да можем успешно да се противопоставим на очакваното неразположение,

от рано-рано се запасихме с богат арсенал от дъвкалки и чесалки с всевъзможни фантастични форми и фигурки. На помощ ни дойдоха каучуково пате с голяма човка, засмяно гумено слънце и силиконово НЛО.

Във въоръжението включихме и така необходимото балсамче за венците и обезболяващи хомеопатични свещички.

Но най-доброто оръжие, в крайна сметка, сме самите ние, родителите –

нашите несекващи грижи, търпение и любов... в очакване на първото зъбче.