Неминуемите летни стомашни разстройства сполетяха и нас

Няколко дни поред, заедно с първите захранвания, бебето ми започна да се изхожда по-често. Първоначално предположих, че неразположението му се дължи на новата непозната за организма му храна – пюренца, кашички, сокчета.

От друга страна, независимо от стриктините мерки за хигиена,

които предприемам всеки ден  – изваряване и стерилизиране на шишенца, биберони, лъжички и т.н., си помислих, че вероятната причина за това може да се крие и в летните устойчиви на високи темеператури вируси и бактерии.

Горещината предизвиква увеличено отделяне на вода

Всеизвестно е, че влага се отделя не само чрез уриниране, но и чрез потене и дори чрез дишането. А когато всичко това е съпътствано и с голямо количество изцапани памперси, неминуемо е да предизвика у мен чувство на тревога и опасение от вероятността от настъпване на дехидратация у моето бебе.

Самото диагностициране на причините за стомашното разстройство при кърмачетата е трудно и затова е важно да се вземат комплексни и навреме мерки за борба с проблема. Естествено, първата стъпка, която трябва да се предприеме в подобен случай, е

задължителната консултация със специалист

Така, след като за пореден път консистенцията върху памперса се оказа вече прекалено водна, грабнах телефона и набрах номера на личиния педиатър. Ето какво ме посъветва той:

1. Най-доброто и ефикасно средство е да спра каквито и да било допълнителни сокчета, пюренца или кашички. За бебета на възраст до една годинка, когато имат разстройство, те са забранени. Кърмата (АМ) е единственият и най-благодатен лек в тези случаи.

2. За да предпазя детето от дехидратация, да продължа да давам водичка, за предпочитане оризова.

3. В случай, ако състоянието не се подобри, се правят задължителните необходими изследвания.