„Музейко” е детски научен център, в който можете да научите много за природата, нейните закони, техническите открития, история, археология и какво ли още не. Но по-важното – ще го научите по забавен начин. Повечето от нас въздъхват с досада, когато стане дума за научно-популярни факти и учене. В „Музейко” точно това го няма. Там науката е превърната в игра, защото „Музейко” е единственото място, в което може да се пипнат всички екпонати, да се изпробват, да се играе с тях, да се експериментира. И колкото повече го прави човек, толкова повече му харесва да „се разхожда” в света на изобретенията. 

„Ако по наше време имаше такива неща, сега нямаше да съм продавачка” , ми каза една жена пред музея. „Заведете детето си там, със сигурност ще й е интересно, въпреки че е малка”.

Музейко е подходящ за деца от 2 до 102 години. Разхождахме се из залите там, е компания, в която най-малкият член беше на 2,5 години, а най-възрастният - на 73. И на двамата им беше безкрайно интересно да видят как биха изглеждали, ако са телевизионен образ от миналото, да строят сгради и да имитират земетресение като проверка дали са стабилни, да слушат мъдрото телефонче, което им разказва за морковите, ябълките и зехтина и т.н.

Снимка: Росица Николова

„Музейко” е разделен на тематични изложби – Град, Природа, Древни гиганти, Скали, Истории, Космос и Земя. Така децата не само се запознават с различни и много области на познанието, но и могат да открият към коя тема имат подчертан афинитет. Посещението в този център може да се окаже отправна точка за бъдещите им интереси и развитие. По тази причина посещението в „Музейко” не е просто разходка през уикенда, а вложение в бъдещето на децата.

Три места, които не бива да пропускате:

-  играчките клатушки, които чрез движение зареждат батерия, а тя зарежда радио, от което звучи музика

-  археологическите разкопки, при които с четка се почистват стърготините, за да откриете древна фигура

-  музикалните инструменти, чието свирене се управлява с дърпане на връзки

Експонатите в „Музейко” са интерактивни, съчетават високи технологии и наука в едно, достъпни са за посетители на всякакви възрасти. Всяко дете ще открие нещо за себе си. Сигурни сме обаче, че и възрастните няма да скучаят, докато хлапетата разглеждат. Знаете ли например, че ако рисувате в продължение на 15 минути, ще изгорите 21 калории? Не? „Музейко ви очаква” с много подобни факти.

Снимка: Росица Николова