.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кокосът – едно прекрасно откритие

Антония Михайлова | преди 6 години
383855.jpg
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Навършил годинка – време да кажем добри думи за кокоса

Вече надхвърлил впечатляващата възраст от една годинка и два месеца,

позовавйки се на богатия си опит като дегустатор, познавач и любител на млеката, не мога да не отдам дължимото и на кокосовото. Както се досещате, за разлика от кравето, то се извлича от кокосовия орех.

Но да не се заблуждаме от наименованието –

кокосовият орех не е ядка. Той е екзотичен плод, известен с многобройните си качества и полезни съставки. Неговото мляко е с най-високо маслено съдържание от всички останали растителни мазнини – близо 70%. Копрата, в която всъщност се превръща млякото след узряването на ореха (бялата вътрешна обвивка) съдържа още: въглехидрати, белтъчини, в това число протеини, минерали и витамини.

Със сигурност особеният му вкус и забележителен аромат

от незапомнени времена са впечатлявали и туземци, и маймунки от тихоокеанските острови. За родина на този плод, раждащ се от близо 30-метровата кокосова палма, се смята най-големият от тях – Нова Гвинея.

Почутият португалски мореплавател –

откривателят на морския път до Индия Вашку да Гама е сред първите посетители, запленени от красотата и богатствата на този тропически рай. Още от онова време, заедно със скъпоценната дървесина и каучукът, кокосът се нарежда сред най-ценените от европейците екзотични стоки. А името на този поразителен плод сосо (в превод: маймунка) е дадено от португалските мореплаватели, на които при първата среща им е заприличал на маймунско личице.

За времето на Конкистата не знам,

но сега, лично за мен, кокосовото мляко е добре дошло, защото го харесах и на вкус, и на аромат от първия път. Засега ми разрешават ограничени количества, тъй като, както вече споменах, маслеността му е доста висока и стимулира метаболизма. Има, макар и минимален, известен риск от алергична реакция.

Мама казва,

че кокосовото масло се използва в кулинарията, в козметиката и в медицината. А според тате кокосовият орех заслужава да му се издигне паметник, тъй като е спасил от жадна смърт безброй пътешественици и моряци корабокрушенци.

Аз пък бих добавил,

че кокосовите черупки са интересен материал за изработване на фантастични фигурки и играчки. Както виждате, всеки с интересите си. :)
 

Ключови думи:Храна, Кокос, Дневникът
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?