Да започнем с това - рецепта за това да предопределите пола на бебето няма. Разпространени са всякакви таблици за изчисление на пола, техники за правене на секс, както и хранителни режими, които предполагат появата на бял свят на дете от желания пол, но всичко това е само в сферата на вероятностите и пожеланията. Единственият начин, при който това се случва, е, ако оплождането е инвитро, спермата, дадена от съпруга, е предварително центрофугирана и яйцеклетката се имплантира само със сперматозиди, носители на хромозомата X. До този метод обаче се прибягва, само ако съществува потенциална възможност от генетично обременяване, което може да се избегне чрез селекция. В някои страни подобно планиране на пола е незаконно.

От какво зависи полът на бебето?

● Мъжко или женско сперматозоидче ще стигне до яйцеклетката.
Сперматозоидите с Y хромозома (мъжки) са по-бързи и активни, но за сметка на това са с по-кратък живот, отколкото тези с X хромозома. Какво означава това? Ако правите секс в деня, в който доминантният фоликул се е спукал и е готов за оплождане, по-ленивите X сперматозоиди може да не стигнат навреме до него. Затова ако искате момиче, е хубаво да имате сексуален контакт поне ден преди овулацията, така че сперматозоидите да имат достатъчно време да стигнат до крайната цел.

● Какъв сперматозоид ще стигне пръв до яйцеклетката зависи и от киселинната средата на влагалището. За да се установи съвместимостта между мъжа и жената, желаещи да имат дете, се прави посткоитален тест (тест за съвместимост след полов акт). Какво представлява? Преди овулация двойката прави секс. Секрет за изследването се взема от 4 до 6 часа след това. Анализира се цервикална слуз от влагалището на жената. Изследванията показват дали средата е гостоприемна за придвижване на сперматозоидите. В някои случаи киселинността е твърде висока и това действа унищожително на сперматозоидите. Ако цервикалната слуз във влагалището е с по-силна кисела реакция, като по-издръжливи, оцеляват Х сперматозоидите. Някои жени дори прибягват до промивки с различни разтвори (вода със сода за алкална среда и вода с оцет за киселнна), за подсилване на средата. Това, разбира се, съвсем не е гаранция за желания резултат.

Състоянието на организма и подготовката за забременяване и износване на плода също може да окаже влияние върху пола на бебето. А за това особена роля играе режимът на хранене.

Жените, които искат момиче, трябва да консумират повече:

● месо, риба, яйца, мляко, мед, масло

и да ограничат:

● кафе, морски дарове, картофи, кайсии, портокали, сирене.

Бивалици- небивалици

● Ако мъжът е изневерявал на жена си, ще му се роди момиче.
● Само мъжете, които не са майстори, правят момичета, майсторите – момче.

Няма как да не отбележим още веднъж, че гореизброените похвати не дават гаранция за това дали ще забременеете с момиче, или с момче.

И всъщност - важен ли е изобщо полът на детето?

Ако от 16-годишна мечтаете за момиче, а ви се роди момче - няма ли да го обичате? Или обратното - ако винаги сте искали малко юначе, а се появи момиченце, ще го върнете за рекламация ли?