.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как хората от капанското село Садина отбелязват Бабинден

Боряна Константинова | преди 1 година
бабинден
Снимка: Стоян Ценов
Разказва Илка Дечева, председател на читалището и директор на училището в селото

Бабинден е един от най-големите български женски празници. Появява се преди повече от половин век – през 1951 година е обявен за Ден на родилната помощ и акушерството. Празнуват „бабите“ (тоест жените, които помагат при раждане) и всички жени, които са раждали. Днес Бабинден се отбелязва най-често с кутия бонбони, цветя и благодарности. Преди този празник е имал своите обреди, които малко хора днес помнят, а още по-малко зачитат.

бабинден
Снимка: Исторически музей Попово

На около 400 км от столицата, скрито във вдлъбнатина между Разград и Русе, се намира българското село Садина. Хората тук могат да се похвалят с това, че не са забравили миналото си и съхраняват традициите си. Селото е от малкото капански села, запазили своя старинен облик.

Как садинските капанци са отбелязвали Бабинден години наред ни разказва Илка Дечева, която пази историята на капанските традиции.

"Бабинден днес се празнува на 8 януари, но преди се е празнувал на 21 януари. В Садина и днес се отбелязва на датата по стар стил и се празнува само от жени.

На този ден всяка жена, която е родила през изминалата годината и нейната свекърва, отиват в дома на „бабата”. Дори детето да е скоро родено и да няма кой да го гледа, майката го взема със себе си. Носят се дарове за „бабата” от всяка жена. Те включват риза, пешкир и престилка.

Празнична трапеза в село Садина
Снимка: Facebook/Илка Дечева

 

В квадратна кърпа, която се ползва като бохча (трипезник) капанките завързват баница, питка, кокошка и вино и ги носят в дома на „бабата”. Още при влизането, жените й целуват ръка и й поливат вода да си измие ръцете, за да протичат следващите раждания леко - като по вода. С донесената храна се прави обща трапеза, около която сядат всички жени. Настроението на жените се покачва от изпитото вино и те се веселят със шеги, закачки, песни и хора. 

На този ден мъжете избягват да ходят по улиците. Причината е, че ако ги срещне групата на празнуващите жени, те трябва да се „откупят” с пари.  В случай, че не се откупят ще бъдат очернени  - намазани със сажди, вакса или кал."

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?