Отглеждането и възпитаването на децата е деликатна тема, по която винаги ще има не само два противоположни по мнение лагера, а  много повече. Кое е правилно и кое не никой не може да каже със сигурност и точност. Ще си проличи в бъдеще, когато детето порасне и стане зрял и отговорен възрастен човек. Дотогава обаче е добре поне да ограничим някои лоши навици от страна на майката, които могат да окажат сериозно влияние както върху детето, така и върху настроението на околните. Ето какви дразнещи навици имат някои майки, които ние наричаме мързеливи. 

Пускат децата си да играят на детската площадка и подхващат увлекателен разговор с приятелка или друга майка. През това време малчуганът бута другите деца, прережда ги на пързалката или пък взема играчките им. Ако някой направи забележка на такава майка, обичайното обяснение е - Той е малък и не разбира!

Вместо да отидат при детето и да разговарят с него лице в лице, те крещят от единия край на парковата алея до другия. Така всички разбират, че детето, което лети с малкото синьо велосипедче и се плези на околните, се казва Силвеееееееееееееестъъъъъър!

Оставят децата си напълно свободни и неограничени в ресторанти и други места за хранене. Те тичат между масите, бутат се в сервитьорите или пък бъркат в чиниите на хора от съседните маси. През това време майката изцяло се наслаждава на грилованите си зеленчуци със запечена моцарела и бавно отпива от чашата си с розе. 

Използват количка, в която возят детето си дори то да е вече на 4 години. Това е по-бързият начин за придвижване, а и вместо да държи ръчичката на детето си, майката може да говори по телефона си, например. 

Забърсват дупето на детето след ходене по нужда с мокра кърпичка, вместо да го измият с вода и сапун, дори вечер преди лягане.

Отлагат да научат детето да си мие зъбите и не настояват да възприеме този този хигиенен навик, защото не искат да отделят от времето си и разчитат то само да се справи все някога. Предпочитат да го приспят по-бързо, без дългата процедура с търкане и мокрено, при която често има нужда и от цялостно преобличане, за да могат по-бързо и те самите да си легнат.

Оставят детето да гледа телевизия по повече от 2 часа дневно, защото не могат да измислят как да играят заедно и с какви занимания да го забавляват.