Да превърнат пепелта след кремация на любими хора в диаманти - тази услуга започват да предлагат все повече компании.  

Техните предложения към опечалените семейства са да си спомнят за блясъка в очите на изгубения любим човек, като се вгледат в блясъка на скъпоценен камък от кремираните му останки, пише discovermagazine.

Диаманти от пепел след кремация

Естествените диаманти се образуват за около месец при изключително високо налягане и температура в мантийния слой на земното ядро. Това се случва на около 150 мили под земята.

В продължение на милиони години скъпоценните камъни се изтласкват от вулканичната дейност към повърхността на Земята. 

През 1954 г. "Дженерал Електрик" става първата компания, която успешно възпроизвежда тези природни условия на висока температура и налягане, за да създаде диаманти в лаборатория. За първи път тези изкуствени камъни стават достъпни на пазара през 80-те години на миналия век.

Напоследък компании започват да включват в този процес въглерода от пепел след кремация на хора. Това се предлага като услуга на членовете на семействата, като възможността да запазят завинаги частица от изгубения си любим човек.

 

Как пепелта става на диамант?

Човешкото тяло почти изцяло е съставено от четири елемента: кислород, водород, азот и въглерод.

Кремираните останки са с високо съдържание на въглерод. Той може да бъде пречистен до елемента, изграждащ диамантите.

Въглеродът се притиска между две плочи при високи температури в лаборатория, където кристализира около диамантен фрагмент, подобно на стрида. 

Снимка: Getty Images

Компанията Eterneva, базирана в Тексас, е една от няколкото такива, които предлагат на семействата възможността да превърнат прахта след кремация на близките си в скъпоценен камък.

  • Жълтият диамант се получава с добавянето на малко азот.
  • Синият камък може да се получи лабораторно, като се добави бор.
  • А червените, зелените и черните нюанси се постигат чрез процес, който променя начина, по който готовият камък отразява светлината. 

Диаманти след кремация - как оценявате идеята?