Като малки повечето момиченца си играят на семейство и мечтаят да станат майки. Блажено е детското съзнание! Според него щъркелът носи бебето, което спи спокойно и красиво в креватчето си. И майката е около него - спокойна,женствена, красива, или поне е такава на повечето фотографии в интернет. Тази представа бързо се променя, когато малкото същество наистина се появи.

Първо идва еуфорията, радостта и вълнението. А после, точно когато си мислиш, че всичко е наред, се появява и депресия. Тя се появява и продължава различно при всекиго. При някои жени нещата си остават в тази норма, а при други - нещата излизат извън контрол. Това не означава, че ви липсва майчински инстинкт. Просто психиката се опитва да приеме новото, непознатото, отговорността и предстоящите събития. Това важи с пълна сила особено ако става дума за първо раждане.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със следродилната депресия:

Пийте чай!
Най-вече  успокояващ. Изберете между мента, лайка или липа. А може и да редувате – още по-добре! Добавете и лъжица мед за аромат и здравословна сладост.

Почивайте!
Почивката е задължителна. За целта е добре да помолите някой ваш близък да е наоколо през първите дни след раждането. Гледайте сънят ви да съвпада с този на бебето. А когато имате възможност, излизайте на разходки на въздух. Дори посещението на междублоковите пространства, стига те да разполагат с поне малко зелена площ, биха могли да ви помогнат да се отпуснете.

Яжте здравословна храна!
Обръщайте внимание на храната, която ядете. Не само заради кърмата, но и заради самите вас. Помислете колко пъти сте чували за вредното влияние на пържените и мазни храни, за консервантите и всички онези готови лакомства, които консумираме. Забравете за тях! Доказано е, че веществата, които приемаме се отразяват на настроението и тонуса. Яжте плодове, зеленчуци, млечни продукти и пийте много вода.

Релаксирайте!
Намислете си нещо положително, което да си повтаряте по време на релаксацията. Нека мисълта бъде кратка, а времето – сегашно. Насочете я към премахване на някакъв страх, съмнение, но без да използвате отрицания, например: „Аз съм най-добрата майка!”. За да бъде пълноценно, релаксирането трябва да се осъществява на тихо и спокойно място – по възможност и усамотено. Изключете телефоните и себе си за околния свят поне за малко. Изберете удобна поза и място – на земята, на дивана, в леглото. Затворете очи и вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. През цялото време мислете позитивно. Не очаквайте да изпаднете в транс - това не е магия или игра с вселената, а просто начин да накарате мозъка си да отпочине. Не се изправяйте рязко и след като си отворите очите, не бързайте да тръгвате – постойте така още малко. Разтоварете се за около 15-20 минути. Подходящо допълнение в случая е йогата.

Ходете на гимнастика!
След раждане едва ли тялото ви е в цветуща форма. Често е точно обратното. За да си върнете формата, правете гимнастика - разтягащи упражнения, малко кардио. Това са упражнения, които може да правите в домашни условия, без да се натоварвате излишно и без да губите време за пътуване до фитнес залата. С времето освен красивата фигура ще върнете и самочувствието си.

Направете си масаж!
Сега е времето да се поглезите под ръцете на някой професионалист. 

Смейте се!
Лечебният ефект на смехотерапията е доказан. Не е нужно да се насилвате. Нужни са само  нагласа и малко свободно време. Пуснете си някоя комедия, от онези, които те карат да се смееш през сълзи! Организирайте си вечер на вица, четете, разказвайте и се смейте с цялото семейство и приятели.