.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Терариумът - миниатюрен зелен рай у дома

LadyZone.bg | преди 6 години
терариум
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Как да си направите терариум и кои са подходящите растения за него

Терариумите, в които се отглеждат растения, са един вид отделни екосистеми, които имат собствен климат.

Какво трябва да знаете преди да си направите терариум у дома:
---> Съдът, който ще използвате за засаждане на растенията, задължително трябва да е стъклен, или поне прозрачен (пластмасов).
---> Освен това трябва да е достатъчно дълбок, за да разположите не само надземната част на растенията, но и техните корени.
---> Растенията, които избирате и които ще отглеждате в едно малко пространство, трябва да имат сходни изисквания и условия, като температура, влажност, светлина.
--->  За направата на терариум може да използвате кръгли съдове, бутилки (техниката по засаждане е изключително трудна), вази, буркани, аквариуми с кръгла форма и не само.

терариум


Терариумите могат да бъдат разделени на две основни категории – отворени и затворени. Основната разлика между тях е, че отворените понасят повече пряка светлина от затворените. Затворените пък от своя страна имат капаче, което може да бъде отваряно периодично. Но запомнете, че затворените терариуми не трябва да оставяте на пряка слънчева светлина, защото това ще изпържи листата на растенията ви.

Терариумите, засадени с цветя, нямат дупки на дъното, т.е. не притежават собствен дренаж. За да предотвратите загниването на корените, на дъното на съда сложете малки камъчета или начупени парчета от тухла.

Видът на почвата, която ще изберете зависи от това какви растения ще отглеждате в терариума. Съотношението между почвата и останалото пространство, в което ще се разположат надземните части на растенията, трябва да е 1:3 в полза – т.е. почвата, както и дренажът от камъчета трябва да заемат малка част от съда.

терариумЗапомнете, че растенията постоянно растат. Добре е предварително да изберете екземпляри, които са малки и растат бавно.

Ето някои растения, които са подходящи за терариуми, които ще бъдат поставени в по-северни и не толкова слънчеви стаи: папрати, мъхове, фитония, шефлера, бръшлян.

Ако сте решили да отглеждате сукуленти (които растат бавно), те задължително трябва да бъдат отглеждани в отворени съдове, защото не обичат високата влажност. Сред подходящите индивиди за вашия терариум са: различните видове кактуси, алое вера, ечеверия, седум.
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?