.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да: се справим с последствията от градушката в градината

Росица Николова | преди 2 години
градушка
Снимка: iStock
Отвара от коприва лекува наранените растения

Според народните поверия градушка не пада нощем. Но природата напоследък показва точно обратното. Обилните градушки оставят много негативни последици не само в градините – смазани растения, счупени стръкове, безвъзвратно повредена реколта. Ледените топчета могат да повредят автомобили, покриви и изолации на домове и друго имущество. 

градушка

Почистване, копаене и метене

Ако градината ви пострада от градушка, след това задължително почистете много внимателно стръковете. Отстранете всички счупени върхове и наранени стебла. Изхвърлете падналите листа. Ако се налага, дори пометете около растенията, за да премахнете всичко излишно и повредено. Втората стъпка е да прекопаете около растенията. Наторете, за да ги подсилите. Растенията са много по-силни, отколкото  си мислим понякога. Може да ви се струва, че състоянието на градината е окаяно, но поразените стръкове ще ви изненадат с нов живот.  

Отвара от коприва и бял равнец

За да подсилите растенията, направете отвара от коприва. Листата й трябва да киснат поне едно денонощие във вода. Настойката действа оздравяващо и лекува раните на растенията. Ако искате отварата да е максимално силна, добавете и бял равнец. Направете силна настойка с много от посочените лековити растения.

градушка
Снимка: iStock

Мрежа против градушка (противоградна мрежа)

Това е полиетиленово моновлакно с голяма гъстота на плетката. Поставя се над растенията, засяди в градината, за да ги предпази от падащите ледни късове на градушката. Освен плодовете предпазва клоните и ствола на плодовете и злененчуците. Със същата мрежа може да предпазите и автомобила си.

градушка

Засадете късни култури
Активността на градушките обикновено е в разгара на лятото. Време, в което повечето култури в градината вече дават плод или са в период на узряване. Ако градушката е повредила тази реколта, все още има време да засадите култури като боб, краставици, кейл и тиквички и да разчитате, че все още има време да съберете реколта.

 

 

 

Какви оценки получава(х)те в училище?