.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Внимание! Защо трябва да ограничим консумацията на авокадо

| преди 1 година
2111070451.jpg
Снимка: Instagram
Увеличените авокадови насаждания неминуемо довеждат до необратими последствия върху околната среда

За полезните свойства на авокадото са изписани хиляди страници. И тук не става дума за неговото негативно въздействие върху здравето, защото такова категорично няма, а върху околната среда.

Според Асошиейтед прес нарастващото търсене на авокадо в Америка и по цял свят, последвано от по-високите му цени, е причина мексиканските фермери-производители да увеличат добиването му. За да се постигне това те правят изкуствени прореждания – изсичане и изкореняване на части от боровите гори, за да увеличат количеството на авокадовите насаждения. 

За информация, Мексико е един от огромните износители на авокадо, чиито основен пазар е САЩ през зимния сезон, когато калифорнийското авокадо не расте.

Тъй като авокадовите дървета виреят и дават най-добри реколти по същите места, където и боровите и елхови дървета, много производители на авокадо незаконно унищожават иглористните дървета, за да дадат възможност за увеличаване площта на авокадовите овощни градини. И всичко това, за да задоволят все по-нарастващото търсене на пазара на този, иначе така полезен и витаминозен за човешкия организъм, плод.

Междувременно в Чили за последните 25 години, територията на която се сади авокадо, се е увеличила многократно – от 9000 до 73 000 акра, в следствие на завишеното търсене на "зеленото злато", както наричат авокадото в Южна Америка

От желание да се произвежда повече авокадо, се стига до изчерпване на подземните води в производствените райони в Чили и до пресушаване на кладенците в селата в околностите. А това си е повече от основание за намаляване на реколтата и съответно – до вдигане на цената на този продукт.

Само за пример, в резултат на нарасналото търсене, изкупните цени на авокадото от януари до юли месец тази година скочиха от 86 цента до $ 1.10.

И така, какво можете да направите, за да възпрепятствате поголовното изсичане на боровите гори в Мексико? Просто, когато решите да си направите авокадов тост следващия път, изберете плодове, произведени в други райони на света.  

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?