.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Селото, в което има повече вълци, отколкото деца

LadyZone.bg | преди 1 седмица
Селото, в което има повече вълци, отколкото деца
Снимка: Instagram
Разказ за испанското село Йернес и Тамеса, който поразително напомня за България

„Навремето тук работеха шест кръчми, защото имаше въглищни мини. Живееха много миньори, постоянно минаваха камиони... Сега няма работа, въпреки че това е най-хубавото място на света. Природата е прекрасна, всички се познаваме“ – споделя пред BBC Чаро Гарсия от Йернес и Тамеса. Испанското село има 135 регистрирани жители, но само 46 живеят тук постоянно. Заради липсата на работа едва 5% от хората са под 20 години. За възрастните също е трудно, защото лекар идва само два пъти месечно.

Регионът е с най-ниската раждаемост в Испания, а самата държава е с втората най-ниска раждаемост в ЕС. Заради обезлюдяването все по-често диви животни нападат телетата. В района има около шест вълци и дузина мечки.

„Ще се радвам, ако синът ми също стане животновъд, но това е все по-трудно. На село децата научават неща, които градът не може да им даде – да оценяваш дребните неща, да обичаш животните, да общуваш с хората и да си помагате. В провинцията качеството на живот всъщност е по-добро“ – признава пред камерата един от местните жители.

Кметът се опитва да популяризира Йернес и Тамеса като място, подходящо за пчеларство, спелеология, туризъм и катерене, за да привлече хора като Джонатан Казанова, който е купил къща тук и идва за уикендите.

„Опитвам се да каня приятели на вечеря в селото, но без особен успех. Странно е, че намират за нормално да пътуват час и дори повече до работата, а не искат да шофират 15 минути в планината. С жена ми дори бихме работили тук, но няма интернет“ – разказва Джонатан.

„Напуснах селото преди 57 години, за да работя в града, но корените ми и приятелите ми са тук. Искам да умра тук. Ако направят дом за възрастни хора, веднага ще се преместя за постоянно. Ако спечеля от лотарията, също ще се върна на мига“ – споделя с усмивка Тере Гарсия.

Целия материал можете да видите тук.

Държавата, която дава медали и пари на майките, родили много децаВ Казахстан на площ, 24 пъти по-голяма от България, живеят 16 милиона души

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?