Известен е фактът, че жените представляват 50% от световната популация, но в повечето случаи не успяват да се зарадват дори и на 50% от възможностите, които животът в някои страни предлага. Всяка година от 2006 г. насам Световният икономически форум съобщава за глобалната бездна между половете с особен акцент върху икономическата независимост и възможностите за реализация. Не е тайна, че представителките на нежния пол като цяло печелят по-малко от мъжете, а в някои райони на света нямат право дори и на образование.

За сведение, България заема 43-ото място в общата класация, 34-то – по отношение на достъпа на жените до здравната система, 64-то – в образованието, 49-то по достъп до икономическия живот и 58-мо по възможност за участие в политиката.
Ето кои са десетте страни, в които дамите се радват на отлични условия на труд и живот и получават най-добра възможност за професионална реализация според данните на СИФ към момента:

#1 - Исландия
За поредна шеста година Исландия държи първенството. Това означава, че тя е страната, в която разликата в конкуренцията между половете е най-малка. По пътя си към реализация тук жените срещат най-малко спънки в сравнение с другите страни.

#2 - Норвегия и Люксенбург
На второ място с възможност за печелене на пари и реализация са дамите от Норвегия. Люксембург дели първото място с Норвегия. В тези две държави жените и мъжете имат сравнително равни доходи. Що се отнася до икономическата сила, различията между половете са абсолютно снижени.

#3 - Швеция
Там жените са на пиедестал. Не случайно това е държавата от страните с най-голям процент на дамите в парламента – 44,7%.

#4 - Финландия
Политическата мощ на жените във Финландия не е така идеална, както тази в Швеция, но и тук дамите могат да се похвалят с достатъчно висока икономическа независимост и добра реализация.

#5 - Холандия
Подобно на Люксенбург и Норвегия, и Холандия e държава, където жените печелят наравно с мъжете. Страната дава възможност на всеки, без значение на пол, възраст или расова принадлежност, да се реaлизира във всяка една желана от него и овладяна област.

#6 - Ирландия
За втора поредна година Ирландия се оказва на шестото място по икономически статус на жените и равнопоставеност на заплатите между двата пола. Освен това Ирландия продължава да е в топ 10 и заради други индикатори, касаещи здравеопазването, културния и политическия живот.

#7 - Нова Зеландия също обещава добра професионална реализация на жените. Тук нивото на образованието, на политическия и икономически живота позволяват на дамите да се реализират бързо и успешно в желаната от тях област.

#8 - Швейцария се изкачи с една позиция в сравнение с миналата година – в тази страна се повишиха значително и средните приходи на жените.

#9 - Дания
В Дания студентките във висшите училища са повече от студентите – с 1.45 жени на всеки мъж. Освен това в Дания дамите са равнопоставени с представителите на силния пол и участват равноправно в политическия живот на страната.

#10 - Канада
Независимо дали става въпрос за месно население или за емигранти, Канада е страната, която дава най-много свобода, права и възможности на всички жени по пътя им към професионалната и житейска реализация.