В началото на учебната година, освен на най-малките, няма как да пропуснем да обърнем внимание и на малко по-големите ученици. Гимназията е време за... купони, първи любовни трепети, надежди за светло бъдеще (включващо университет и кариера), а в киното има премного филми на тийнейджърско-училищна тематика, която е интересна и за по-и най-големите. Представяме ви 5 филма с главни герои ученици, които са за (ще ви напомнят) хубавите години на юношеството, ще ви замислят, уплашат или защо не - ще ви разсмеят:

1) Дони Дарко (2001г.)
Проблемен тийнейджър е преследван от халюцинации за голям заек, който го "принуждава" да извърши серия от престъпления. Всъщност този филм е класика не само в "ученическия" жанр, но и е от онези със сюжетите "пъзел", за това ако сте го пропуснали, поправете се.

2) 10 неща, които мразя в теб (1999г.)
Вдъхновен от Шекспир и "Укротяване на опърничавата", но в модерен вариант, пренесен зад стените на американско училище, "10 неща, които мразя в теб" е от онези мили и романтични филми, които не напрягат и наистина забавляват. С участието на Хийт Леджър и Джулия Стайлс, въпросите за любовта и омразата през погледа на една "студена" и... сладко опърничава ученичка.

3) Секс игри (1999г.)
Това е един филм с чудесен саундтрак, който разказва любовната история между богатия и разглезен Себастиян (Райън Филип) и "заклетата девственица" Анет (Рийз Уидърспун). Намесена е и доста наперената и не особено "мила и добра" доведена сестра на Себастиян - Катрин (Сара Мишел Гелар), както и някои други доста противоречиво-приятно образи. Всъщност филмът е провокативен, но едновременно с това - романтичен. Както подобава за една истинска тийн история, застанала на прага на зрелостта.

4) Правилата на привличането (2002г.)
Филм, който проследва сложните взаимоотношения между презадоволените и разглезени богаташки деца в колежа "Camden". Любовен триъгълник, включващ девственица, дилър на наркотици и бисексуалният им съученик Пол (Иън Сомерхалдер)... ами, гледайте и ще разберете.

5) Американски пай (1999г.)
Знаете - тази първоначално свежа комедия вече има толкова продължения, че се превърна в сериал, но за сметка на това първото "издание" е класика в комедийния тийн жанр и по този въпрос две мнения няма. Няма да казваме повече, но ако се чудите какво да гледате и не сте се сещали за този отдавна - давайте смело.