Целулитът и подутите крака са едни от големите кошмари на съвременната жена, без значение от нейната възраст.

Лятото и неговите кошмари

Колкото и да се радваме на лятото обаче, няма как да не се замислим за промените в телата ни, които са свързани с този сезон. Високите температури и повечето време, което прекарваме навън, несъмнено водят до тежест в краката и подуване. А дойде ли време за море пък, започваме да се чудим как да прикрием портокаловата кожа по дупето и бедрата.

Целулитът не е само естетичен дефект, но и е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система. Най-лошото е, че никой не е застрахован - имат го както момичета в пубертета, така и жени по време на бременност или в менопаузата; среща се както при отслабнали вече, така и при жени с високо тегло.

Хранене и спорт

Една от главните причини за появата на портокаловата кожа е лошата микроциркулация на кръвта, вследствие на слабо активен начин на живот и отсъствие на физически тренировки. Спомнете си колко пъти сте пропускали тренировка от мързел или заради друг ангажимент; колко часа дневно сте прекарвали пред компютъра, без да смените позата; колко пъти сте се качвали удобно в автомобила си, вместо да повървите пеша... Не без значение са и вредните навици - алкохол и тютюнопушене. Появата на целулит може да бъде провокирана и от настъпил хормонален дисбаланс (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза). До натрупването на целулит водят нездравословното хранене, стресът, на който сме подложени ежедневно, разкъсването и деструктурирането на колагена, интоксикацията и лошата оксигенация на тъканите. 

Основен момент в антицелулитната диета не е количеството калории, а минералният състав на продуктите. Препоръчително е да изключите от менюто си продукти, в чийто състав влизат овкусители, консерванти и подобрители. Избягвайте захарта, рафинираните мазнини и бялото брашно. Приемайте често прясно изцедени сокове - известно е, че витамин С ускорява обмяната на веществата и подобрява микроциркулацията на кръвта. Пийте много вода, поне 2,5 л на ден, особено през лятото. Не подценявайте зеления чай - съдържащите се в него антиоксиданти спомагат за извеждането на всички шлаки и токсини от организма, които са потенциално отговорни за появата на целулит. 

Терапия против целулит и отоци на краката 

За да се отървете от целулита ви е нужна промяна в начина на хранене, активността, както и подкрепящи процедури. Правете ги на всеки 3 или 6 месеца. Един от вариантите е TriActive+, който комбинира три технологии - ултразвук, лазер, радиочестота. По този начин ефектът за премахване на локалните натрупвания на мазнини, лимфния застой и отпуснатостта на кожата, е максимален. 

Ллипосукция - да или не?

Според Боряна Тимнева, физиотерапевт в Jewel Skin, не е необходима операция, която може да доведе до усложнения. С комбиниране на ултразвук, лазер, радиочестота се намалява целулита, тонизирана се кожата, намалява се задържането на течности и подобрява химичните реакции при лечение на “синдрома на тежките крака”.

На всеки 21-28 дни клетките в организма се обновяват. Затова е добре в рамките на тези дни да се правят повтарящи се действия, които могат да бъдат запомнени от клетките и да бъдат изпълнявани от тях и след това. Общо 10 процедури, направени веднъж-два пъти седмично, са достатъчни на мастните клетки, за да свикнат да бъдат дренирани, а мастните киселини от тях – да бъдат изхвърляни. 

И не забравяйте - достигането до добър резултат за по-дълго време го прави по-устойчив.