В разкара на лятото и почивките на плажа, идва и времето за прясната морската храна, която през по-студените месеци, сякаш остава в последните редове на менюто.
След изморителното лежане на шезлонга, започвате да умувате къде да вечеряте и да търсите най-добрия ресторант с най-вкусната прясна храна.
Любовта към рибата и морските дарове обаче се отразява по различни начини на хората. Тя има влияние върху кожата, сърдечна и мозъчна функция и психичното здраве.
Рибата и морските дарове отдавна се считат за важен компонент на една пълноценна диета. Лекарите препоръчват рибата да се яде до 2-3 пъти седмично. Според общоприетото мнение това количество е напълно достатъчно за средностатистическия организъм и така рискът от отравяне с живак е сведен до минимум.
Но какво се случва, ако ядете риба всеки ден? Какви са ползите и какви са рисковете?
Живакът е естествен елемент, който не причинява здравословни проблеми, когато се приема в умерени количества. Честата консумация на храни с високо съдържание на живак може да доведе до неприятни симптоми, а при остро отравяне – до трайна неврологична дисфункция, включително изоставане в развитието на децата.
Кога да се страхувате от живака?
В случай на отравяне с живак, първата и най-важна стъпка е да се идентифицира източникът. Що се отнася до морските дарове, струва си да се има предвид, че съдържанието на живак в големите хищни риби може да е по-високо поради факта, че хищниците се хранят с малки риби с ниско съдържание на живак и в същото време живеят по-дълго – така протича естественият процес на натрупване на опасното вещество.
„Повечето хора могат да си позволят да ядат риба всеки ден, без да се притесняват от отравяне“, обяснява Ерик Рим, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище по обществено здраве.
Важно е количеството риба с потенциално високо съдържание на живак да е ограничено до повече от две порции на седмица. Изключение от тази статистика са бременните жени и децата – те не трябва да консумират повече от 3 порции седмично.
Кои риби и морски дарове са с ниско съдържание на живак?
Сред тях са сьомга, скариди, сом, тилапия, миди, стриди, херинга, сардини и пъстърва.
Рибите с високо съдържание на живак включват риба меч, кралска скумрия, акула, керемида, марлин и жълтопер тон.
Включването на риба в ежедневната ви диета е много полезно за тялото, тъй като продуктът е богат на протеини, здравословни мазнини и микроелементи. Когато в диетата си добавите морски дарове или риба, е напълно възможно да ускорите метаболизма си и да подобрите качеството на съня си.
Сред ползите от консумацията на полезни мазнини от морските храни е подобряване състоянието на кожата. Тя става по-гладка и еластична, а способността на мозъка да се концентрира се подобрява.
Ето още 5 причини да ядете риба по-често:
1. Здравословни мазнини
Рибата е продукт с много високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчната функция и дори имат положителен ефект върху психиката и настроението.
2. Здраво сърце
Замяната на червено месо с риба е чудесен вариант за подобряване на здравето на сърцето. И въпросът не е толкова във високото съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват нивото на триглицеридите, а в комбинацията им с други полезни елементи, съдържащи се в рибата.
3. Източник на витамин D
Рибата е естествен източник на витамин D, който обикновено се синтезира в тялото само когато сме изложени на слънце. Днес много хора страдат от дефицит на витамин D, защото прекарват твърде малко време навън.
4. Лек за депресия
Според учените любителите на рибата и морските дарове са много по-малко склонни към депресия. Причините за това не са напълно установени, но има версия, че омега-3 мастните киселини влияят върху нивото на производство на „хормони на удоволствието“ - допамин и серотонин. В допълнение, диета с високо съдържание на риба подобрява кръвообращението, което също има положителен ефект върху мозъчната функция.
5. Намаляване на риска от автоимунни заболявания
Активната консумация на риба намалява риска от развитие на диабет тип 1, автоимунно заболяване на ендокринната система, при което имунната система атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.