Пържената цаца, наред с царевицата и динята, са едни от най-често хапваните храни, когато сме на море. И тъй като почивката предполага да си починем и от готвенето, ето колко ще се наложи да платим на различни места по Българското Черноморие за порция цаца.
Цацата е морска риба от семейство Селдови. Нейният подвид, разпространен в България, е известен като копърка, трицона, черноморски шпрот или само шпрот.
С 4 лв. за 100 г пържена цаца ще ви посрещнат в бистро на плажа Силистар.
Повечето цени са за грамаж, но има и други, които са на порции. Така може да платите 4 лв. за 100 г пържени картофи на лентички, и 7 лв. за порция чипс. Класическата шопска салата също е на грамаж - 2,50 за 100 г.
Цената на цацата е различна в зависимост от това дали се предлага в заведение на плажа, или в ресторант. В заведение на Арапя може да се насладите на дребните пържени рибки срещу 12 лв. за порция.
На плажа пък кочан царевица може да си купите срещу 4 лв.
В Китен също лавират между порция и грамаж. За 200 г цената на цацата е 5 лв.
В Созопол порция от 250 г цаца е между 7 лева и 10 лева.
В морската столица Варна порция цаца в заведение е 6 лв.
Цацата е сравнително дребна риба и в разговорния език е навлязла като нарицателно за нещо малко. Не такава се оказва обаче цената й.
Известен е цитатът от филма "Кит" – „Риба, ама цаца… – Цаца, ама риба...“