Едва ли за някого е тайна, че пържената храна не е много полезна, но ново изследване пояснява точно как консумацията на тази храна може да се отрази негативно на здравето с течение на времето, като посочва кои видове пържени храни са сред най-опасните.

"Хората знаят, че пържената храна може да има неблагоприятни резултати за здравето, но има много малко научни доказателства, които показват какви са дългосрочните неблагоприятни резултати от яденето на пържени храни", казва д-р Уей Бао от Колежа по обществено здраве към Университета на Айова.

"Като цяло открихме, че консумацията на пържени храни е свързана с обща смъртност", допълва съавторът на изследването.

Изследователите са анализирали медицинските данни за около 20-годишен период на близо 107 000 жени в САЩ на възраст 50-79 години. Здравословното им състояние е проследено от изследователи до 2017 г., като през това време са починали повече от 31 500 души.

Тези, които са посочвали, че са консумирали най-малко една порция пържена храна дневно, са имали около 8% по-висок шанс да умрат по-рано, в сравнение с жените, които са посочвали, че не са консумирали пържена храна. Те също така имат 8% по-висок шанс да починат от сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на пържени храни обаче не отговаря задължително на по-високия риск от смърт от рак, въпреки някои изследвания, които свързват двете. "Ние знаем, че хранителният режим е важен за превенцията на рака или за оцеляването на раковото развитие в организма, но не всички диетични компоненти [изглеждат също толкова важни]", казва Бао.

Пърженото пилешко месо и пържената риба са по-силно свързани с преждевременна смърт, отколкото другите пържени храни, които изследователите са групирали в отделна категория - включително пържени картофи, тортиля, чипс и закуски. 

Тук причината може да бъде свързана с това, че хората просто консумират повече пържено пиле или пържена риба, казва Бао, или поради различни в начина на приготвянето на тези храни. Много ресторанти използват повторно мазнината за пържене, когато приготвят храни като пържено пиле или риба, което според Бао може да увеличи броя на вредните субпродукти, които храната поема. Месото също така изисква по-дълбоко пържене, отколкото някои тестени закуски.

Снимка: iStock

Колкото до пържените картофи, изследователите смятат, че е възможно рискът от консумацията им да бъдат засенчен от сравнително по-здравословни храни в категорията, като крекери или пържените тестени закуски, казва Бао. Предишно проучване свързва пържените картофи с развитието на рак и по-високия риск от смъртност.

Бао казва, че настоящото проучване е сред първите, които разглеждат как консумацията на всеки вид пържена храна влияе върху риска от смъртност с течение на времето. Авторите на изследването отбелязват, че е невъзможно да се изключи въздействието на други фактори в начина на живот, които засягат здравето.

Много други научни изследвания свързват пържените храни със здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като изследователите изчисляват, че близо 40% от американците ядат фаст фууд всеки ден.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Medical Journal".